Първо в Lupa.bg: Задържаният за тероризъм Мохамед пътува за София

Адв. Веселина Василева се отказа от бореца заради местенето му в столицата

Актуални новини
14:21 - 02 Юли 2020
2239
Първо в Lupa.bg: Задържаният за тероризъм Мохамед пътува за София

Арестуваният за тероризъм 21-годишен Мохамед Абдулкадер ще бъде преместен на-вероятно днес от Бургас в София, обясни пред Lupa.bg неговият служебен защитник адв. Веселина Василева.

„В момента не знам къде се намира. Нямам контакт с него. Не мога да кажа дали снимките, които разпространи прокуратурата са на Мохамед”, обясни защитникът. По думите й държавното обвинение не й е предоставило доказателства, че клиентът й се занимава с тероризъм.

„Единствено ми връчиха постановлението с обвинението”, уточни защитникът и добави, че Мохамед бил шокиран от задържането си. „По начина, по който реагира, ми се струва, че е невинен”.

Адв. Василева каза още, че това, което знае за него е, че е работил с майка си в Турция. Тя няма да продължи да го защитава, тъй като не може да пътува до София заради многобройните си служебни ангажименти в Бургас.

„Юношеският шампион по борба Мохамед Абдулкадер е вербуван от баща си, за да се присъедини към терористична организация, ръководена от родителя”, заяви днес главният прокурор Иван Гешев за младежа, арестуван за връзки с джихадисти.  

„Баща му е един от ръководителите на терористична организация в Сирия, замесен е във военни действия на страната на две терористични, джихадистки групировки“, каза още обвинител №1. 

По данни на прокуратурата не са извършвани терористични нападения или подготовка за такива от Мохамед и задържаните с него. Няма заплаха за страната ни, увериха от държавното обвинение.