Първо в Lupa.bg: Защо свалиха от ефир Силвия Великова?

В БНР са настръхнали, готвят се за протест

Общество
16:11 - 12 Септември 2019 (обновена)
11934
Първо в Lupa.bg: Защо свалиха от ефир Силвия Великова?

„Бунтари по поръча” стягат протест пред сградата на Българското национално радио, научи ексклузивно Lupa.bg. Наш източник от БНР обясни, че формален повод за поредното нагнетяване на общественото напрежение е новината, че журналистката Силвия Великова е свалена от ефир.

Според нашата информация обаче Великова пада заради нарушения на Кодекса на труда и наказателно постановление на СЕМ спрямо БНР, след като си позволила да изнасяне в ефира на националната медия името на детето от Пловдив, обвинено в тероризъм.

До момента журналистката се води шеф на сутрешен блок, водещ на предаване и репортер. Силвия Великова не спазвала и етичните норми в БНР за две гледни точки, с което директно обслужва интересите на бившия правосъдие министър Христо Иванов и партията „Да, България”.

В момента кръжецът около Иванов и финансираното от Цветан Василев движение „Боец” събират хора от протеста срещу Иван Гешев, които да се изсипят през сградата на БНР на „Драган Цанков” №41, за да правят сеири, научи Lupa.bg.

Потърсен за коментар, генералният директор на БНР Светослав Костов обясни, че Великова повече няма да води предаването „Преди всички”, защото по длъжностна характеристика е старши редактор в програма „Хоризонт”.

На въпроса дали проблем за новото ръководство не са се оказали критичните въпроси, които тя традиционно задава на представителите на прокуратурата, включително главния прокурор Сотир Цацаров и настоящия му заместник Гешев, Костов отрече.

„Тя не е твърде критична към прокуратурата в последните 2-3 месеца, тя е твърде критична към прокуратурата последните 15 години, нали така? Значи, ако е имало някакъв натиск, той би могъл да бъде упражнен през всичките тези 15 години”, отсече шефът на БНР.

По-рано днес шефът на "Хоризонт" Ивайло Савов е пенсиониран с решение на Управителния съвет. Мотивът е, че Савов е придобил право на пенсия. Неговото място като изпълняващ длъжността директор ще заеме досегашният главен редактор на програмата Николай Кръстев. Той ще е на поста до избор на нов директор.