Първо в Lupa.bg: Затварят градините и училищата в София до седмица?

Общество
19:15 - 07 Октомври 2021
12141
Първо в Lupa.bg: Затварят градините и училищата в София до седмица?

Детските градини и училищата в София хлопват врати до седмица, най-много 10 дни. Слух за датата 18 октомври (понеделник), когато всички деца ще преминат към т.нар. обучение в електронна среда, витаел от дни сред педагогическия персонал. А днес бе подплатен от съобщение на МЗ във връзка с драстичното увеличение на случаите на болни с COVID-19 сред подрастващите: 

"Бъдещи действия при увеличаване на броя на заразените с коронавирусната инфекция деца обсъдиха на среща в Министерството на здравеопазването заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов и лекари от Националната кардиологична болница, Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н.И. Пирогов”, Университетската болница „Александровска“ и Специализираната болница за активно лечение по детски болести  „Проф. д-р Иван Митев“.

Обсъдиха се различни възможности съобразно наличната обезпеченост и готовност на лечебните заведения  да приемат деца с COVID-19, които се нуждаят от интензивно лечение, без да се нарушава дейността по прием на пациенти с други заболявания, които не са заразени с коронавирус.

След като предложенията бяха обсъдени и разгледани, конкретните решения ще станат ясни в началото на следващата седмица". 

Според Националния притивоепидемичен план при влизането на област в тъмночервената зона се затварят учебните заведения и се преминава в онлайн занятия, освен в случаите, при които 100% от персонала е ваксиниран и училищата и градините се посещават от деца на 100% ваксинирани родители или работещи на първа линия.