Първокласник прочете 200 книги за една година

Виго мечтае да стане музикант, космонавт и учител

Култура
10:29 - 24 Май 2024
3107
Първокласник прочете 200 книги за една година

Повече от 200 прочетени книги за една година - за някои хора това може и да не звучи много, но в случая става въпрос за 8-годишно дете. Името му е Виго и където и да се намира, той чете - на улицата, в автобуса, дори... в бар. Столичната библиотека дори го обяви за "най-четящото дете за годината”.

Виго и кучето Каркас са почти връстници. И докато в началото просто играели заедно, откакто Виго може да чете, на Каркас му се налага да слуша. А Виго чете отпреди да навърши 5 години. И чете повече от много възрастни хора, отбелязва Нова телевизия.

„Когато беше бебе, му четях постоянно. И приятели, и познати ми казваха, че той нищо не разбира. Обаче самият навик на заспиването с книга мисля, че помогна. В един момент той искаше все повече и повече. „Хайде още една приказка, хайде още една книжка! Мамо, тате, моля ви, прочетете ми!”. В един момент, по неволя, се научи сам да си чете”, разказва майката на Виго Деница Славова.

Дългият списък от книги в картона на Виго в Столичната библиотека му осигури отличието „Най-четящо дете за 2023”. „Просто засичат колко книги съм взел. И после правят изчисление кой е прочел най-много книги и, без да знам, в това състезание съм бил първи”, споделя Виго.

Някой ден детето мечтае да стане музикант, космонавт и учител едновременно. Засега обаче тренира таекуондо, ходи на роботика и обожава да гледа репетициите на алтернативните български рок групи, с които работи майка му. Дългата му коса се дължи именно на това.