Пътищари, ваканцувам, джендъри, входирам: има ли такива думи?

Ексклузивно
17:33 - 13 Октомври 2021
11345
Пътищари, ваканцувам, джендъри, входирам: има ли такива думи?

Модерни думи като джендър, трансджендър, лайквам, есемесвам, гугълвам, буквам, ютубър, фейсбукар, влогър, инфлуенсър, локдаун, коронакриза, Брекзит, бърнаут, биткойн, меме официално влязоха в Речника на новите думи в българския език на БАН, установи проверка на Lupa.bg. Общо 2700 нови думи намират място в речника, чиято цел е да обхване навлезлите широко в употреба у нас и побългарени чуждици през първите две десетилетия на XXI век. 

Изданието, което е дело на филолози от Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" към БАН, обхваща неописвани досега нови думи или възродени стари с ново значение, заемки, неологизми, образувани на българска почва и множество фразеологизми.

За две десетилетия сме вкарали в езика ни 360 заемки като дрон, джендър, лайк, лайт, селфи, смути, емоджи, влогър, блокчейн, инфлуенсър. При съществителното туризъм пък има нови над 35 словосъчетания. Коронавирусът е донесъл пандемия от нови думи, някои от тях са стари, "облечени" в ново съдържание като коронясвам - т.е. разболявам се от коронавирус, а не че ставам крал или кралица. Ковид-19 създаде и нови думи като коронабюджет, коронакриза, коронаотделение, коронащаб, коранасубсидии, коронабюджет, ковидист, ковид тест, ковид отделение.

Локдаун също е сред новите думи в речника, внесени от английския език, но добили вече широка употреба и в българския. Други нови думи, които се срещат, са самоизолация, ваксър и антиваксър, ваксърство и антиваксърство, маскъри и антимаскъри - съответно за привържениците или опонентите за носенето на защитни маски.

"Пандемията разшири употребата на термините термометрирам и карантинирам извън сферата на специалистите. В архива ни има данни за употребата на термина карантиниране още през 20-те години на миналия век. Сега обаче вследствие на променените условия на живот навлезе широко в езика ни", обясни гл. ас. д-р Ванина Сумрова, която е сред авторите на най-новия Речник на новите думи в българския език.

Според авторите на речника повечето от новите англицизми са продукт на езиковата мода и по всяка вероятност няма да намерят трайно място в езика. Някои от тх са включени в речника на БАН поради това, че са често употребявани в езика на медиите и непознаването на тяхното значение може да породи неясноти и комуникативни трудности. 

Първата дума в новия речник е "абевеец", което означава член на политическа партия АБВ на Румен Петков. Женският род е абевейка, а техни синоними са азбукар и азбукарка. Последните думи в речника са ютубър и ютубърка - човек, който поддържа собствен канал с видеоматериали в социалната мрежа YouTube.

В речника на модерните политически думи са и десеебеец и десебейка, протестър и протестърка, опорка. В речника са намерили място и думи от световната политика като брекзитър - поддръжник на излизането на Великобритания от ЕС, алкайдовец - член или привърженик на терористичната групировка "Ал Кайда", идилец - член на групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" - ИДИЛ, майданец - участник в антиправителствените протести в Украйна, путинист, тръмпист, ердоганист - съответно привърженици на Владимир Путин, Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган.

И думата "балконинг" е сред новите думи, навлезли в българския език през XXI век. Според описанието на езиковедите това е опасно развлечение в хотелите в морските курорти, при което младежи, под влиянието на алкохол или наркотици прескачат от един балкон на друг или скачат към басейна на хотела.

В речника на БАН се срещат и думи като банкоматчик, екоталибан, лъмбърсексуален, хомосексуализирам се, чалгаризация.

В представяния речник е включено и новото значение на думата джендър, както и производните от него джендърка, джендърче, джендърен, джендъризация, джендъризирам, джендъризъм, джендърно, джендърски, джендърство.

Стари думи също добиват нови значения. Например думата "висящ" в съчетание със съществителни за хранителни продукти като висящо кафе, висящ хляб, висящ козунак има ново значение: предплащане от някого на съответния продукт за следващ клиент, който е беден и няма възможност да си го позволи, купи.

Нови значения, свързани с компютърната сфера и със социалните мрежи, придобиха думи от различни части на речта като харесвам (лайквам), облак и облачен, следвам, споделям, абонат, абонирам се.

Също така при прилагателните умен и интелигентен възникнаха нови значения в множество устойчиви словосъчетания като например умна мрежа, умен часовник, умна ключалка, умна крушка, умен електромер, интелигентен хладилник, интелигентен дом, интелигентна къща, интелигентен телевизор и много подобни. Те са синоними на названия със съставката смарт-, напр. смартчасовник, смартгривна, смартлампа, смартпералня, смартотопление и др.

Нахлуването на нови чужди думи днес е неизбежно. С повтарящата им се употреба в медиите или в битовата сфера някои от тях като джиесем, есемес, промоция стават разпознаваеми и за по-възрастните или малограмотни хора и влизат в речта им.

В Речника на новите думи в българския език обаче няма да срещнете популярни напоследък думи като пътищар, ваканцувам и входирам, чиито автори са родни политици, както и тиктокаджии.

Така например бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е автор на думата "пътищари" - строител на пътища, която доби популярност в медиите и в публичното пространство. Лингвистът Василко Й. Нарев обясни във фейсбук, че това е дума оказион, назовава едно точно събитие и вероятно ще се повърти като ваканцувам, след което ще потъне. "Но е правилно образувана. И езикът се развива непрекъснато. Ако трябва като термин, то тя ще остане, ако ли не, ще изчезне. Според мен назовава точна група работници и не е лишена от смисъл. А тиктокаджии също е ок, за да назовеш определените представители. Като да кажеш: ютубъри, туитъри, фейсбукаджии", коментира лингвистът.

Глаголът „входирам” пък е личен принос на юриста и бивш депутат от ГЕРБ и екс шеф на Правната комисия в парламента Искра Фидосова към българската лексика. „Входирам” е сред новите думи в българския език, които вбесяват не само филолозите.

"Неправилната употреба на думата вход се среща при публичните личности", смята езиковедът професор Владко Мурдаров от Института по български език към БАН. „Това е поредната уродлива дума, която се раждат на българска почва. Българските депутати решиха от думата „вход” да образуват глагол и така родиха думата „входирам” против законите на българския език, защото използваха чуждата наставка –ирам, а тя не може да се постави към българска основа”, обясни преди време проф. Мурдаров.

Принос към българската лексика има и бившият депутат от ДПС Хюсеин Хафъзов, който в Народното събрание създаде думата "ваканцувам". В страстна реч от трибуната на парламента той заяви, че никога не е ваканцувал, не е ходил на почивка на море, нито на планина. 

Специалистите от Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" обаче правят уточнението, че влизането на подобни модерни думи в Речника не означава тяхното "узаконяване" - т.е. авторите не одобряват навлизането на думи от такъв тип в езика и отправят настойчива препоръка към читателите и към всички, които се отнасят отговорно към родното слово, да избягват употребата на подобни "модерни" чуждици в речта си. И призовават да се търсят подходящи и благозвучни български съответствия за тези чужди думи. 

Например съпорт трябва да се замества с подкрепа и съпортвам - с подкрепям, буквам - с резервирам, плейлиста - с музикална листа, шортлиста - с кратък списък, руминглист - с резервационен списък.