Патриарх Даниил: Отправяме молитви към св. Йоан Рилски да ни пази

Тази благодат, която той е добил, да придобиваме всички ние, заяви духовникът

Новини
14:03 - 19 Октомври 2024
752
Патриарх Даниил: Отправяме молитви към св. Йоан Рилски да ни пази

Неоценимо е мястото на свети Йоан Рилски за нашия български народ, каза патриарх Даниил днес по повод празника на светеца, който бе отслужен в храма на Софийската духовна семинария „Свети Йоан Рилски".

В словото си патриархът обясни мястото и значението на светеца за духовния живот на българския народ. „Това благословение, тази благодат, които той е придобил, да придобиваме всички ние", добави той.

„Празнуваме един от трите празника, посветени на свети Йоан Рилски – пренасянето на неговите мощи от Рилския манастир в град Средец", каза патриархът. Той разказа, че днес празнуваме едно малко възкресение, защото след обхождането си от този свят на 18 август 946 година свети Йоан се е появил на своите ученици и им казал да отворят гроба му и да пренесат неговото тяло в град Средец.

„Както Господ възкръсна с тялото си от гроба, така и монасите от Рилската света обител извадили нетленното тяло, което свидетелства за нетлението, за победата на живота над смъртта на Господ Иисус Христос", добави той.

Патриарх Даниил отбеляза, че на днешния ден отправяме молитви към свети Йоан Рилски да ни пази, да ни помага да следваме този път, който и ни е показал и който ни е завещал. „Град София е ясно, че има особеното покровителство на светията. Сам той е указал къде да бъдат донесени мощите му", добави той.