Патриарх Даниил поведе Видин в молитва на Димитровден

Новини
16:43 - 26 Октомври 2024
2298
Патриарх Даниил поведе Видин в молитва на Димитровден

На 26 октомври почитаме паметта на големия християнски светец Димитър Солунски Чудотворец, небесният закрилник на град Видин. Празникът започна с Патриаршеска света литургия в едноименния храм, оглавена от Негово Светейшество Българския патриарх Даниил .

След литургията под звуците на Градския духов оркестър към централния площад "Бдинци“ потегли литийно шествие. 

Празничната церемония пред сградата на Общинската администрация започна с ритуал по издигане на знамената на Република България и на Община Видин. На нея присъстваха кметът д-р Цветан Ценков, президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), областният управител Ани Арутюнян, заместник-кметовете Мартин Дончев, Борислава Борисова, Десислава Тодорова и Найден Йонов, секретарят на Общината Емилиян Енчев, председателят на Общинския съвет Светослав Славчев, общински съветници, представители на културни институции, училища, детски градини, десетки граждани и други.

Слово по случай Димитровден произнесе кметът д-р Ценков: "Предавайте своята мъдрост и опит на следващите поколения, създавайте и възпитавайте достойни граждани, които да развиват и надграждат постигнатото. Нека на този свят ден да бъдем винаги заедно, да празнуваме сплотени и добронамерени, да се грижим за наследството си, да пазим традициите си, да защитаваме настоящето и да мечтаем за бъдещето. Видин, преминал през много превратности по време на вековното си съществуване, има нужда от всеки от нас!“

С приветствие по повод духовния празник на града ни се обърна и Българския патриарх Даниил, съобщо община Видин. 

Тържеството завърши с празничен поздрав от Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав“.