Патриархът предложи Голяма Богородица да стане официален празник

В литургията днес участваха Осоговският митрополит Григорий и митрополит Йосиф от Република Северна Македония

Актуални новини
15:32 - 15 Август 2024
2858
Патриархът предложи Голяма Богородица да стане официален празник

Чудесно би било днешният празник Успение на Света Богородица да стане официален и да се нареди до празниците Коледа и Великден, и да се почита така, както в съседните Гърция и Румъния.

Това сподели пред журналисти днес в Кюстендил Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил. Той участва в днешния официален духовен празник на града и отслужи патриаршеска литургия в катедралния храм "Св. Успение Богородично".

"Този празник на много места в България е почивен ден за съответната община. Ако населението празнува днес, не е далеч времето, в което празникът да се обяви за официален, общонационален. Прекрасно би било",

каза патриархът, цитиран от БТА. В патриаршеската литургия днес участваха и Осоговският митрополит Григорий и митрополит Йосиф от Република Северна Македония. На въпрос как да бъде тълкувано това общо служение, Българският патриарх каза, че то е пример на единство и любов.

Днес в Република Северна Македония по стар стил се почита пренасянето на мощите на св. архидякон Стефан.

"При тях е пост, но те дойдоха тук, за да влязат заедно с нас на това радостно събитие. Това не е ли пример на любов? Затова казваме, че любовта преодолява греховете и различията и стои над всичко, а това е именно пример на единство и любов в православната църква", каза патриарх Даниил.

След като отслужи молебен за здраве и благополучие на жителите и гостите на града, патриарх Даниил призова миряните за смирение и вяра в Бога.

"Радостта не идва от материалното. Тя не зависи от материалните условия, а от нашето отношение към Бога. Вярваме ли, стремим ли се към него и стараем ли се да живеем в мир с Бога и с човеците, оттук идва душевната радост, защото Бог е източникът за нея."

Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, и от католици. Над 200 църкви и манастири в България, които носят името "Успение Богородично" или са свързани с Божията майка, заедно с градовете и селата, в които се намират, днес празнуват.