Пътуваме по „Хемус” от София до Варна през 2023 г.

1,2 млрд. лв. без ДДС осигурени от бюджета за оставащите 134 км от историческата автомагистрала

Новини
15:08 - 24 Април 2019
1947
Пътуваме по „Хемус” от София до Варна през 2023 г.

Автомагистрала „Хемус“ може бъде готова година по-рано от обявеното и по нея от София до Варна да се пътува през 2023 г., съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Това е станало възможно с промените в закона, които ще позволят съкращаване на сроковете за извършване на отчуждителни процедури.

Преди две седмици депутати предложиха промени в Закона за държавната собственост, които се очаква да бъдат приети до около 30 дни. Това ще намали в пъти сроковете за отчуждителни процедури и от тях ще бъде спестявана поне година – година и половина, без това да се нарушават финансовите интереси на собствениците на земя.

От вчера „Автомагистрали“ ЕАД стартира поетапното строителство на 134 км от автомагистралата между пътен възел „Боаза“ и разклона с пътя Русе – Велико Търново. За изграждането на отсечката от държавния бюджет са осигурени 1,12 милиарда лева без ДДС.

„През юни започват процедурите за последните близо 90 км на магистрала „Хемус“ в участъка от разклона с пътя Русе – Велико Търново до пътен възел „Буховци“, съобщи вчера в Ловеч заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

През есента се очаква да бъде завършен участъкът от Ябланица до пътен възел „Боаза“ от АМ „Хемус“. Близо 10-километровото трасе вече е готово на 80%. След 2 седмици започва полагане на циментова стабилизация, след което и поетапно полагане на асфалт.