Пазарна икономика: Мартениците по сергиите - от 1,50 до 80 лева

Хитът са червено-бели символи от биопамук и плетени на възли

Новини
16:40 - 01 Март 2023
2427
Пазарна икономика: Мартениците по сергиите - от 1,50 до 80 лева

Навръх 1 март, сергиите с мартеници не само че не намаляха, а още окупират всички спирки, подлези и кьошета на София. Изобилие от гривнички, брошки, детски мартеници с анимационни герои, дървени чудесии и пластмаса във всякакъв вариант отдавна умориха сетивата на купувачите, които се чудят какво точно да изберат на претрупаните щендери на търговците.

Въпреки очакванията за силен скок на цените, такъв точно няма – просто мартеница има за всеки джоб и вкус. Да купиш бяло-червен талисман за под 1,50 лв. обаче вече е почти невъзможно. Толкова струват най-евтините мартеници, под формата на преплетени бело червени конци в най-различен вариант. За тази цена може да купите и прилична свежа гривничка, дори украсена с метална плочка или евтино камъче.

Срещат се и мартеници под формата на класически бижута – изцяло от бляскави камъчета и сърчица, които обаче се смятат за практични, защото хем могат да се мокрят, хем да се свалят вечер като класическа гривна.

Повечето мартеници са точно гривни и се купуват най-масово. Изборът е голям – можете да си намерите с метална детелинка, маргаритка или кокиче, мъниста, камъчета, сърца или с някакво симпатично животинче. Отново най-много се купуват тези със синьо мънисто срещу уроки.

За затъжилите се по лятото – продават се и с морски украшения – делфин, корабче или морска звезда. Малко по-скъпи са тези със седефче или пък кристал, които се водят за арт бижута – тяхната минимална цена е 2,50 лв., а най-високата докъм 4-5 лева.

Ръчно изработените мартеници, които просто са от по-дебела прежда, също струват малко повече – гривните са над 2 лева, а тези с допълнително украшение плочка с рисунка, мънисто или сърце – около 2,50 лв.

Ако сте почитател на класическата изчистена мартеница, може да се окаже, че трудно ще си намерите такава - най-просто направените Пижо и Пенда, или бяло- червени пискюли се предлагат, но рядко. По-малките се продават за около 3 лева, а по-големите – за 5 лева. За 2-3 лева пък може да си намерите бели и червени топки, които също са с визията на добрата стара мартеница.

Доста актуални са и изработените украшения за стена с всякакви размери – цената им е от 3,50 лв. докъм 20-ина-30.

Обикновено върху изплетена основа са прикачени силиконови лястовички, щъркели и цветя, има и фолклорна рисунка на мъж с гайда или танцуващи хоро.

Друг вариант е върху изплетено сърце с прикачени Пижо и Пенда, или пък червено-бяла подкова за късмет и щастие.

За децата има специални примамки – мартеница с фигурка на Миньоните, Енгри бърдс, принцеса Елза, Мики Маус.

Тези мартенички, които се закачат с безопасна игла, не са скъпи и струват най-много 1,50 лева.

Търговците, решили да поспечелят повечко пари, са изложили по сергиите и цели комплекти от фигурки – каручка с магаре или кон, плюс цветя и фигурки на облечени в носии. Те струват около 20-30 лева, а по-големите стигат и до 40-50.

На някои арт сергии са изложени огромни мартеници, почти с ръста на бебе – пискюли, кукли Пижо и Пенда, които обаче са доста скъпи – цената им отива над 50-60 лева, а някои стигат и до 80. Те са изработени от вълна, а главите и ръцете – от тиква, обясняват арт-търговците.

Много модни са и остроумните надписи върху тънка дървена плочица за 1 март – с пожелания за здраве и късмет, или пък някоя народна духовитост. Цените им са между 4 и 8 лева.

И тази година, търговците не пропуснаха да предлагат бяло-червени кончета с плочица, върху която има надпис за феновете на разблични отбори – най-вече Левски, ЦСКА. Има и с шеговит надпис „Най-добрият зет, най-добрата снаха или баба.

Арт плетениците са най-скъпи и най-нетрадиционни – част от тях изобщо не могат да се възприемат като мартеници. Особено оригинални и интересни са изплетените с възли – под формата на старобългарски тип колиета и накити, върху които е окачено и звънче. Цената им е от 15 до 30 лева.

Снимки: Lupa.bg