Пазете се! Мъртвото течение сее смърт на плажа

Солуганът ни дърпа към дъното на 20 плажа по Черноморието

Общество
12:13 - 28 Август 2019
9482
Пазете се! Мъртвото течение сее смърт на плажа

Мъртвото течение, познато като солуган, сее смърт през август. Близо 20 плажа са най-опасни за туристите по родното Черноморие, отчитат всяка година спасителите. Причините са дънните ями или мъртвото вълнение.

Колкото по-дълъг е плажът, толкова по-страшно става, казват спасители. На ивицата в Златни пясъци в морето се влиза на плитко, но изведнъж става дълбоко до 1-1,20 метра. Опасно е и на плажа в „Кабакум”, особено на 100-200 м от Дома на журналиста, където е пълно с изненадващи подводни ями. Сред рисковите места е и брегът в курорта Камчия, който е близо 2 км, но само 600 м са охраняема зона. През август става много опасно там, където река Камчия се влива в морето и създава водовъртежи и подводни течения.

Морето през август се обръща и става коварно, изведнъж без причина, дори и без вятър, е предупреждавал много пъти пенсионираният вече спасител на властта Божо Банков. Той е вадил от морето близо 4 десетилетия както хора от народа, така и управници от времето на Тато на плажа на ЦК и Министерския съвет в “Дружба”, сега „Св. Св. Константин и Елена”. Опитът му през годините е показал, че „мъртвакът” идва от фазата на Луната – пълнолуние в съчетание с горещниците през деня. Колкото заливът е по-хубав и тих, толкова водата върти силно като центрофуга, предупреждава бившият спасител.

Как да разпознаем мъртво вълнение и как да се спасим?

Ако видите празно и тихо пространство между вълните, не си позволявайте да влизате във водата. Мястото всъщност е мъртвото вълнение. Това е много силно течение, което няма да ви позволи да се върнете на брега, а ще ви завлече доста навътре в морето. За да излезете от него, не трябва да се съпротивлявате, а да следвате едно просто правило, което може да ви помогне да излезете от прегръдката на водата и да стъпите отново на суша.

Идеята е, че не трябва да се паникьосвате и да се борите с мъртвото вълнение. То “действа” на около 100 метра от брега – това е и разстоянието, на което обикновено може да ви отдалечи. След като усетите, че силата му намалява, започнете да плувате успоредно на брега. В момента, в който можете да го направите и водата не ви връща обратно, насочете се право към плажа, използвайки вълните за помощ.