Печалбата на „Роснефт“ е спаднала от прехвърлянето на активи в Германия

Берлин пое контрола върху голямата петролна рафинерия PCK, собственост на Русия

Новини
14:09 - 07 Декември 2022
1996
Печалбата на „Роснефт“ е спаднала от прехвърлянето на активи в Германия

Най-големият руски производител на петрол „Роснефт“ заяви в сряда, че печалбата му за първите двете месеца на годината е засегната негативно от прехвърлянето на активи в Германия, след като немските управляващи поеха контрола върху голяма петролна рафинерия, собственост на Русия, съобщава Ройтерс.

„Роснефт“ посочи, че нетният приход за деветте месеца от началото на 2022 г. е била в размер на 591 милиарда рубли (9,4 млрд. щатски долара), като това е спад с 15% спрямо рекордните 696 милиарда рубли, отчетени за същия период на 2021 г.

През септември Германия постави подразделение на „Роснефт“ под попечителството на индустриалния регулатор, поемайки бизнеса на рафинерията PCK в град Швед,

доставяща 90% от горивото на Берлин, на фона на руската военна инвазия в Украйна, която провокира енергийна криза на стария континент.

В сряда "Роснефт" заяви, че най-значителното отрицателно въздействие върху приходите идва от прехвърлянето на активите на компанията в Германия към външно управление на Федералната мрежова агенция (FNA), което доведе до признаването на допълнителна загуба от 56 милиарда рубли.

Прехвърлянето на активи също така доведе до намаление на паричните средства със 76 милиарда рубли.

„Роснефт“ посочи, че печалбите на енергийния гигант преди лихви, данъци, обезценка и амортизация (EBITDA) са се увеличили с 21,8% през януари - септември до рекордните 2,01 трилиона рубли, а капиталовите разходи са нараснали до 12 млрд. долара от 9,3 млрд. долара през 2021 г. въпреки въздействията, причинени „от външни фактори и незаконни ограничения“.

Руската държавна петролна компания „Роснефт“ посочи, че „приходите от продажби и приходите от асоциирани предприятия и съвместни предприятия“ през деветте месеца до септември включително са се увеличили с 19,1% до 102,3 млрд. долара в сравнение със същия период на миналата година.

Компанията също така каза, че нейното деветмесечно производство на въглеводороди за 2022 г. е достигнало 4,97 милиона барела петролен еквивалент на ден, което е увеличение с 2,2% на годишна база.

„През първите девет месеца на 2022 г. компанията увеличи производството на въглеводороди и успешно оптимизира каналите за дистрибуция: доставките на петрол за Азия нараснаха с около една трета и напълно компенсираха спада в доставките за европейски купувачи“, коментира председателят на Управителния съвет на „Роснефт“ и главен изпълнителен директор Игор Сечин.