Печена моцарела с домати

за 4 порции, 30 мин

Кухня
15:44 - 25 Август 2024
3727
Печена моцарела с домати

Продукти

2 топки моцарела

2 с.л. зехтин или олио

2 скилидки чесън

2 шалота или по-малки главички друг лук

500 г пасирани домати – може от консерва

2 с.л. балсамов оцет

400 мл зеленчуков бульон

сол и черен пипер

2-3 стръка босилек

8 филийки багета или малки филийки друг хляб

 

Приготвяне

Обелените лук и чесън се наситняват и се запържват заедно на средна температура в загретия зехтин или олио.

Прибавят се доматите, балсамикото и бульонът. Кипва и къкри на тих огън 10 мин. Подправя се със сол и черен пипер.

Нарязват се 8 филийки моцарела. Сосът се изсипва в тавичка. Подреждат се филийките хляб и се покриват с моцарелата.

Пече се в загрята фурна на 250 градуса (с вентилатор 220 градуса) около 5 мин., докато моцарелата леко се разтопи.

Поръсва се с черен пипер и се гарнира с листенцата босилек.

Може да се приготви с друго сирене – бяло саламурено или жълто.