Печена моцарела с домати
за 4 порции, 30 мин
Продукти
2 топки моцарела
2 с.л. зехтин или олио
2 скилидки чесън
2 шалота или по-малки главички друг лук
500 г пасирани домати – може от консерва
2 с.л. балсамов оцет
400 мл зеленчуков бульон
сол и черен пипер
2-3 стръка босилек
8 филийки багета или малки филийки друг хляб
Приготвяне
Обелените лук и чесън се наситняват и се запържват заедно на средна температура в загретия зехтин или олио.
Прибавят се доматите, балсамикото и бульонът. Кипва и къкри на тих огън 10 мин. Подправя се със сол и черен пипер.
Нарязват се 8 филийки моцарела. Сосът се изсипва в тавичка. Подреждат се филийките хляб и се покриват с моцарелата.
Пече се в загрята фурна на 250 градуса (с вентилатор 220 градуса) около 5 мин., докато моцарелата леко се разтопи.
Поръсва се с черен пипер и се гарнира с листенцата босилек.
Може да се приготви с друго сирене – бяло саламурено или жълто.