Пекин: Франция лъже за уйгурите

Китай защитава стратегията си в Синдзян като необходима срещу екстремизъм

Свят
14:36 - 22 Юли 2020
1820
Пекин: Франция лъже за уйгурите

Френските твърдения за задържани етнически и религиозни малцинства в Синдзян-уйгурския автономен регион в Китай са неприемливи, обяви Пекин и разкритикува обвиненията като "лъжа", информира АФП.

Вчера Париж поиска от китайските власти да допуснат независими наблюдатели за защита правата на човека на посещение в северозападния регион, където според правозащитни организации и експерти над 1 милион уйгури и други малцинства са задържани в мрежа от концентрационни лагери.

Външният министър на Франция Жан-Ив льо Дриан заяви, че действията на Китай са "неприемливи" и подчерта, че ги "осъждат строго".

Пекин защитава стратегията си в Синдзян като необходима за предотвратяване на екстремизъм.

Говорител на Министерството на външните работи на Китай заяви на редовния брифинг, че "Китай многократно отговори и разясни лъжливите информации и обвинения по въпроси, свързани със Синдзян".

Той добави, че въпросът за Синдзян не е свързан с правата на човека, религията или етническите малцинства, а с "предотвратяване на тероризъм и сепаратизъм".

"За така наречените лъжи, че Синдзян ограничава религиозните свободи и потиска мюсюлманите...истината е, че в последно време някои политици и медии в САЩ и на Запад клеймят легитимната борба на Синдзян срещу тероризма и екстремизма", поясни представителят.

"Ние твърдо се противопоставяме на политизирането на религиозните въпроси и използването им за намеса във вътрешните дела на Китай", добави говорителят.

Запитан дали програмите за превъзпитание в Синдзян продължават, говорителят отговори, че тези в центровете са "завършили курсовете си".