Пекин: Призоваваме НАТО да спре да чертае идеологически линии

Столтенберг заяви, че срещата на върха в Мадрид ще приеме нова стратегическа концепция

Свят
14:47 - 23 Юни 2022
1922
Пекин: Призоваваме НАТО да спре да чертае идеологически линии

Китай призова НАТО да спре разпространението на фалшива информация за КНР, както и да спре опитите да разпали нов кръг на Студената война. Това съобщи в четвъртък на брифинг говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин, предава ТАСС.

„Призоваваме НАТО да спре да чертае идеологически линии, да подклажда конфронтация, да спре разпространението на фалшива информация и да прави провокативни изявления по адрес на Китай, да спре да се опитва да започне нов кръг от Студената война“, заяви той.

Както отбелязва дипломатът, НАТО е „продукт на Студената война и най-големият военен съюз в света под ръководството на САЩ“. Той подчерта, че първоначално НАТО е била Организацията на Северноатлантическия договор, но през последните години страните от НАТО „в Азиатско-тихоокеанския регион (АТР), за да покажат силата си“. „Тези действия са много опасни и, разбира се, водят до бдителност и силна съпротива от страна на азиатско-тихоокеанските страни и международната общност“, добави Ван Венбин.

Той също така отбеляза, че „НАТО вече обърка Европа“, така че „не трябва да се опитва да обърква Азия и останалия свят“.

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че срещата на върха на Алианса в Мадрид ще приеме нова стратегическа концепция, в която той ще нарече Русия „най-значителната и пряка заплаха за сигурността“ на Алианса. Освен това, според него, Китай ще влезе за първи път в новата концепция на НАТО - страните от Алианса ще определят политиката към тази страна.

Срещата на върха на НАТО ще се проведе в Мадрид на 28-30 юни.