Пенс не подкрепя свалянето на Тръмп от власт

Редица депутати от Демократическата партия настояват той да бъде отстранен

Свят
11:54 - 08 Януари 2021
1085
Пенс не подкрепя свалянето на Тръмп от власт

Американският вицепрезидент Майкъл Пенс не подкрепя призивите за отстраняване на действащия американски президент Доналд Тръмп от власт въз основа на разпоредбите на 25-ата поправка на Конституцията на САЩ. Това съобщи в. "Ню Йорк таймс".

Пенс не е съгласен с депутатите в Конгреса на САЩ, които изискват вицепрезидентът да действа като държавен глава вместо Тръмп. Според вестника редица членове на кабинета също не смятат за подходящо смяната на караула дни преди 20 януари, когато клетва ще положи Джо Байдън.

„Бизнес инсайдър” цитира републикански източник. "Това няма да се случи", каза той, позовавайки се на възможността Пенс да поеме правомощията на държавния глава.

Според 25-та поправка вицепрезидентът заема поста държавен глава в случай на предсрочно прекратяване на президентските правомощия заради неспособност. Освен това поправката определя процедурата за установяване на временната неработоспособност на американския президент, при която вицепрезидентът започва да действа като шеф на Белия дом.

Редица депутати от Демократическата партия настояват Тръмп да бъде отстранен от власт въз основа на тази поправка. Някои републиканци също са отправяли подобни призиви.

Призивите за отстраняването на Тръмп се засилиха, след като демонстранти щурмуваха в сряда Капитолия.