Пентагонът призна военното превъзходство на Китай

Това се посочва в доклад относно военното развитие на страната през 2020 г.

Свят
11:31 - 02 Септември 2020
1327
Пентагонът призна военното превъзходство на Китай

Китай вече се изравни със Съединените щати - или дори ги задмина - в някои сфери на модернизация, сред които корабостроителството, конвенционалните балистични ракети с наземно базиране, крилатите ракети, както и системите за противовъздушна отбрана. Това се посочва в доклад на Пентагона относно военното развитие в Китай през 2020 г., съобщава RT.

Департаментът на отбраната на САЩ посочва и че е вероятно към средата на века Пекин да се опита да развие армия, която дори превъзхожда тази на САЩ или на всяка друга велика сила, която Китай счита за заплаха.

В докладът се изтъква, че през последните две десетилетия Китай "е мобилизирал ресурсите, технологията и политическата воля", за да укрепи и модернизира армията си във всеки аспект, а освен това разполага с руско въоръжение, каквито са системите за противовъздушна отбрана С-400 и С-300.

Китай разполага с една от най-големите световни сили по отношение на напреднали системи за дълъг обсег земя-въздух, включително руските С-400 и С-300, както и системи, произвеждани в самия Китай, които са част от значителния състав от системи за противовъздушна отбрана на страната, посочват от Пентагона.

Според Департамента на отбраната на САЩ военното укрепване на Пекин в рамките на "агресивната" стратегия на азиатската страна за "подмладяване на китайския народ" до 1049 г. е заплаха за региона и националните интереси на Съединените щати.

Китай продължава да подкопава реда, основан на международните норми, за да следва собствените си интереси, подчертава се в доклада.