Пентагонът с планове за разполагане на хиперзвуково оръжие

Свят
13:13 - 03 Юни 2021
1628
Пентагонът с планове за разполагане на хиперзвуково оръжие

Съединените щати възнамеряват да ускорят разполагането на хиперзвуково оръжие, заяви Майкъл Уайт, който отговаря за този вид въоръжение в Пентагона.

„Искането за бюджет е много важно с оглед развитието на хиперзвуковото оръжие. Бюджетът за 2022 финансова година предвижда закупуване на тези системи и по този начин ще може действително да се ускори разгръщането на въпросния потенциал”, цитира думите му „Нешънъл дифенс”.

През август 2020 г. изследователската служба към Конгреса на САЩ съобщи, че профилните институти на въоръжените сили на страната работят по три направления в областта на хиперзвуковите оръжия:

бърз неядрен удар (Conventional Prompt Strike - планиращ блок и балистична ракета, изстрелвани от подводници тип „Вирджиния”), хиперзвуково оръжие с далечен обсег ( Long-Range Hypersonic Weapon -разработка на сухопътните войски, планиращ блок с обхват от 2 200 км) и оръжие за бързо реагиране с въздушно базиране (AGM-183 Air-Launched Rapid Response Weapon - бойна глава, която може да развие скорост до 20 Маха и обхват на полета около 925 километра).