Пентагонът ускорява доставката на танкове "Ейбрамс" за Украйна

Украйна
14:06 - 25 Април 2023
1244
Пентагонът ускорява доставката на танкове "Ейбрамс" за Украйна

Министерството на отбраната на САЩ очевидно е намерило достатъчно танкове „Ейбрамс”, за да ги отремонтира и предаде на Украйна, след като първоначално твърдеше, че доставката ще отнеме година или повече поради липса на бройки. 

„Ускорихме нашите срокове за Ейбрамс, за да снабдим Украйна с повече бронирана техника през следващите месеци, а M1, които украинците ще използват за обучение, ще пристигнат в Германия през следващите няколко седмици“, каза министърът на отбраната Лойд Остин пред репортери миналата седмица, определяйки го като "огромен напредък“, цитира го „Ню Йорк поуст”.

На 25 януари Пентагонът обяви, че ще изпрати 31 от най-добрите американски танкове на Украйна, след като по-малко от седмица по-рано изрази нежелание. Тогава администрацията на Байдън каза, че ще отнеме около година Киев да получи танковете, тъй като те няма да идват от запаси на американската армия, а ще бъдат закупени нови с одобрени от Конгреса средства като част от Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна.

„Ние просто нямаме тези танкове в излишък в нашите запаси, поради което ще отнеме месеци, за да прехвърлим тези „Ейбрамс” в Украйна“, каза тогава пресаташето Сабрина Сингх.

Но генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете, посочи в петък след среща на контактната група във военната база Рамщайн в Германия, че планът е променен и доставката ще бъде ускорена. Това съобщение дойде същия ден, в който Германия каза, че ще изпрати своите бойни танкове Леопард 2 в Киев след докладван натиск от страна на САЩ и други съюзници.

Говорителят на Пентагона генерал Пат Райдър каза в понеделник, че обновените танкове ще бъдат доставени преди 2024 г. и се произвеждат "според спецификациите на Украйна“ за използване „в действителни битки“. 

От своя страна генерал Мили заяви, че „Ейбрамс М1”, които той нарече „най-добрите танкове в света“, в комбинация с БМП Брадли ще бъдат много ефективни.

Ускореното темпо идва, след като наскоро изтекли документи на Пентагона разкриха, че украинската армия е в много по-несигурна ситуация, отколкото САЩ биха признали публично, изтъква изданието.