Пентагонът възложи поръчка за $430 млн. за още HIMARS

САЩ
13:15 - 02 Декември 2022
1773
Пентагонът възложи поръчка за $430 млн. за още HIMARS

Министерството на отбраната на САЩ сключи договор на стойност 430 милиона долара с „Локхийд Мартин“ за производството на допълнителни ракетни системи HIMARS. Много от тях Вашингтон изпраща на Украйна и тя успешно ги използва срещу руската агресия.

Настоящата поръчка на Пентагона е за нуждите на американската армия и на международните партньори, обявиха от военното министерство в сайта си.

Това е първият нов договор за производство на HIMARS от април насам и първият, откакто системата беше предоставена на Украйна. Пентагонът не уточнява кои чуждестранни партньори ще получат новите системи. Очаква се договорът да изтече на 31 декември 2025 г.

До момента Украйна е получила 20 HIMARS от САЩ, като през следващите няколко години ще бъдат доставени още 18. Те са част от американски пакет въоръжения на стойност 1 млрд. долара. Украинската армия използва системите за прецизни удари по руски военни складове с боеприпаси и маршрути за доставки дълбоко в окупираните от Русия територии. Ракетите на системата HIMARS, управлявани с GPS, които могат да поразяват цели на голямо разстояние с голяма прецизност, имат заслуга за обръщането на хода на войната.

На 5 ноември Политико съобщи, позовавайки се на служител на Пентагона, че руските сили не са успели да унищожат нито една от предоставените от САЩ системи HIMARS.