Пентагонът защитава Южна Корея без колебание

Доналд Тръмп настоява Сеул да поеме по-голям дял от парите за 28500 американски военни там

Свят
14:34 - 14 Ноември 2019
1323
Пентагонът защитава Южна Корея без колебание

Висш американски военен потвърди в четвъртък, че САЩ няма да се поколебаят да използват "пълната гама" на своите способности, за да защитят Южна Корея от всякакви атаки, се казва в съвместно изявление след среща в Сеул, съобщава "Ройтерс".

Високопоставени военни се събират в Сеул на ежегодни срещи, тъй като двете страни са изправени пред нарастващите заплахи от Северна Корея да спрат съвместните си военни учения и САЩ да променят своя подход в преговорите за ядрено разоръжаване.

САЩ искат и по-голям финансов принос от Южна Корея за американските войски, като същевременно настоява Сеул да отмени решението си за спиране на пакта за споделяне на разузнавателна информация с Япония, известен като GSOMIA. Вашингтон се опасява, че това ще подкопае тристранното сътрудничество.

Генерал Марк Мили, ръководител на Съвместните началник на щабове на САЩ, се срещна с южнокорейския си колега генерал Парк Хан-ки за годишното заседание на военния комитет в четвъртък.

Двете страни обсъдиха начините за поддържане на стабилна отбранителна позиция и планирано прехвърляне на оперативния контрол във военното време на Южна Корея, се казва в съвместното изявление, дори когато те са намалили съвместните учения за ускоряване на преговорите със Северна Корея.

Мили повтори "постоянния ангажимент за осигуряване на разширено възпиране. Той потвърди, че САЩ остават готови да отговорят на всяка атака срещу Корейския полуостров, използвайки пълния набор от военни способности на САЩ."

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър също е на посещение в Сеул, преди среща с южнокорейския министър на отбраната Йонг Кионг-Дуо за годишната Консултативна среща по сигурността в петък.

Еспър заяви в сряда, че е отворен за промени във военната активност на САЩ в Южна Корея, ако това помогне на дипломатите, които се опитват да стартират преговори със Северна Корея.

Пхенян отхвърля ученията на САЩ и Южна Корея като враждебни, дори в сегашната намалена форма. В сряда КНДР заплаши с ответни мерки, ако съюзниците продължат с планираните учения в рядко изявление на Комисията по държавните въпроси - висш ръководен орган, председателстван от лидера Ким Чен-ун.

Чьонг Сон-Чан, старши сътрудник в Центъра за изследвания на Института Седжонг в Южна Корея, заяви, че изявлението на КНДР е насочено към оправдаване на бъдещи военни действия от Северна Корея.

Мили от своя страна намеква за повишаване на разпределението на разходите на войските и проблемите с Япония, въпреки че съвместното изявление не ги адресира пряко.

"Председателят Мили очаква съсредоточаване на Южна Корея за увеличаване на приноса за разходите за отбрана и разширяване на GSOMIA", заявява южнокорейски военен източник.

Доналд Тръмп настоява Сеул да поеме по-голям дял от парите за 28 500 военни - американското военно присъствие, докато възпирането на Северна Корея притеснява Южна Корея.

Това може да създаде прецедент за предстоящите преговори на САЩ за споделяне на разходите за отбрана с други съюзници.

Южна Корея обяви миналата седмица, че САЩ искат до 5 милиарда долара годишно, пет пъти повече от това, което Сеул се съгласи да плати тази година по едногодишна сделка.

Вашингтон притиска Сеул и да преразгледа решението си за премахване на пакта за споделяне на разузнаване с Япония. Пактът, който Южна Корея реши да не подновява, изтича на 23 ноември.

Еспър коментира в сряда, че GSOMIA "трябва да се поддържа", важно е за сътрудничеството между САЩ, Южна Корея и Япония срещу всяко "лошо поведение на Северна Корея", добавяйки, че спорът е от полза само за Северна Корея и Китай.

Говорителят на министерството на отбраната на Сеул Чой Хюн-Су заяви в четвъртък, че ще преразгледа GSOMIA, "ако Япония оттегли несправедливите си мерки и приятелските отношения между двете страни се възстановят".

Отношенията се разпаднаха след като миналата година върховният съд на Южна Корея нареди на японските фирми да компенсират хора, принуждавани да работят през ВСВ, а Япония ограничи износа на ключови промишлени материали за Южна Корея през юли.