Перник остава без парно през зимата?

Местната "Топлофикация" ще търси правата си по съдебен ред, след като екоинспекцията спря два от генераторите заради използване на биомаса

Актуални новини
18:10 - 05 Септември 2019
3031
Перник остава без парно през зимата?

Перник е застрашен да остане без парно през зимата заради спирането на два от генераторите на местната топлоцентрала, заяви за БНР изпълнителният ѝ директор Любомир Спасов. По думите му всички изисквания към централата са изпълнени, затова и ръководството ѝ ще потърси правата си в съда. Въпреки това има реална опасност топлоподаването да не може да бъде възстановено, което означава, че през зимата градът ще остане без парно, предупреди Спасов.

"За момента остават без топла вода. Това, което ми е писано в заповедта, че е условие, че трябва да го изпълня, аз съм го изпълнил още преди септември насам. Не горя биогориво. Това е установено от всички проверки, които бяха последните три дни при нас. Аз и в момента не нарушавам конкретното разрешително по никакъв начин, с никакъв различен вид горива", коментира Любомир Спасов.,

Вчера екипи на министерството, прокуратурата и ДАНС започнаха проверки освен в "Топлофикация Перник" и в Сливен, както и ТЕЦ-овете "Бобов дол" и "Брикел", за да установят дали се нарушават нормите за опазване на околната среда. Забраната за работа на част от мощностите на "Топлофикация- Перник" ще остане в сила докато бъдат изпълнени изискванията на Екоинспекцията, уточниха по-рано от Министерството на околната среда и водите. 

"Топлофикация Перник" ще търси правата си по съдебен ред, след като вчера Регионалната екоинспекция реши да бъдат спрени два от генераторите в града заради използване на неразрешен вид гориво – биомаса. 

От дружеството посочват, че при това положение не могат да гарантират доставките за предстоящия отоплителен сезон. "Не е редно да се рискува сигурността на отоплението на Перник за сметка на невъзможността на Министерство на околната среда да реши възникналите в района проблеми", казват от "Топлофикация Перник".