Пернишки ученици с престижна награда от литературен конкурс в Италия

Новини
10:12 - 12 Декември 2022
1587
Пернишки ученици с престижна награда от литературен конкурс в Италия

Възпитаници на VII Основно училище "Георги Сава Раковски" в Перник завоюваха престижни награди в международния конкурс "Писатели в тревата".

Това съобщи техния ръководител Елица Цанкова. Конкурсът за малък разказ и артистична книга "Писатели в тревата" се провежда за пета поредна година в град Оменя, Италия - родното място на писателя Джани Родари.  

Общо четири са отличените деца от България, две от които с първи награди. Валерия Венциславова от Перник е спечелила първо място в категория "Пролет" (за начални училища), а деветгодишната Никол Николаева е класирана на първо място в категория "Артистични книжки". В същата категория Георги Георгиев е на второ място, а Белослава Иванова - на трето. 

Журито в престижния литературен конкурс е било съставено от представители на Общинския младежки съвет в гр. Оменя. Те са били впечатлени от нашите поетични таланти.  

Темата, върху която са творили децата тази година, е "Verde vivente – Фантастични животни". Тя е вдъхновена от разказа "Счетоводителят Риба от Петенаско" на Джани Родари.

Спечелилите творби в двете категории на конкурса ще получат образователни материали и участие в лаборатория за видео анимация, насочена към създаване на видеоанимирана версия на текста.