ПЕС: Одобряваме забраната на Луковмарш

Лидерът на социалистите Сергей Станишев напомни, че Европа няма нужда от крайнодесни

У нас
14:38 - 24 Февруари 2020
2068
ПЕС: Одобряваме забраната на Луковмарш

Партията на европейските социалисти приветства усилията на българските съдебни и местни власти да забранят крайнодесния митинг, който насърчава нацистки лозунги, предизвиква размирици и насърчава антисемитизма в продължение на 17 години.

Върховният административен съд в София обяви за незаконно факелното шествие, известно като Луковмарш. Забраната дойде след редица усилия на българския министър на правосъдето, който започна разследване срещу крайнодясното движение, организиращо митинга, и от кмета на София, който поиска от съдиите митингът да бъде бъде обявен за незаконен. За първи път от 17 години насам факелното шествие в памет на нацистки български генерал от периода на Втората световна война беше отменено. 

Във връзка със забраната президентът на ПЕС Сергей Станишев заявява: „Обявяването на този неонацистки митинг за незаконен е ясен знак за крайните десни в България, но и в чужбина. Европа няма да толерира никаква дейност, която насърчава расизма, антисемитизма или омразата. Българските власти – министърът на правосъдието, който даде ход на разследването срещу организаторите, местните власти и Върховния административен съд направиха необходимото, за да предотвратят неонацистки изблици, в името на мира и взаимното уважение между гражданите. Това е много важна стъпка, особено след като идва само няколко дни след смъртоносната расистка атака в Ханау, Германия."

С Луковмарш, който се провежда ежегодно в София на 22 февруари, българските крайнодесни привърженици отбелязват покойния генерал Христо Луков, лидер на българската фашистка организация по време на Втората световна война. Факелното шествие в София привличаше неонацисти от цяла Европа.

Решението на съда да забрани т. нар. Луковски март беше приветствано от антифашистките ветерански организации в България, от членове на правителството, посолството на САЩ в София, Световния еврейски конгрес и много други.