Пещера гълта къщата на смолянчанин (СНИМКИ)

Куриози
10:55 - 15 Август 2022
3975
Пещера гълта къщата на смолянчанин (СНИМКИ)

Новообразувала се карстова пещера се отвори в къщата на смолянчанина Димитър Илиев. Огромната дупка се намира на метри от други жилищни сгради и пречиствателната станция в кв. „Устово“ и е точно над тунела на главния път за Пловдив.

Към момента никой не знае колко голяма е подземната кухина, но всички специалисти са на мнение, че опасността в района е голяма.

По първоначални данни дълбочината на пещерата е над 23 метра – измерена с лазерен лъч, но се предполага, че може да стигне и до 75 метра.

Каверната се отваря в имота на Димитър Илиев в началото на месец юли, пише zaistinata.com.

„Когато го видях това нещо, ми излезе акълът. Пещерата погълна автомобилни двигатели, печка, пералня, прозорци, врати, съоръжения, агрегати. Няма следа от тях, пропаднали си на надолу”, разказа Димитър Илиев. Седмица преди отварянето на дупката той, заедно със зет си и големия си внук, са пренасяли багаж в постройката. „Могли сме и тримата да пропаднем в пещерата и никой да не ни намери”, допълни Илиев. 

Обследване от повърхността на място са направени от инж. Андрей Тахчийски – геолог, и Марин Господинов – спелеолог, директор на Музея на родопския карст в Чепеларе.

В становището си инж. Тахчийски посочва, че пропадналата част е приблизително на площ 5-6 кв. м., а дълбочината е до 22 метра, като тези разстояния са от случайни попадения на лазерния лъч, поради пълната тъмнина в дупката.

„Щастлива случайност е, че в района на пропадането не е имало човек”, каза Тахчийски. Той е убеден, че каверната на тунела, отворила се при пробиване на пътното съоръжение преди много години, и новообразувалата се пещера, са пространствено свързани, но не се знае каква е връзката с останалите пещери в района, тъй като районът е карстов.

„Където е пропадналият участък, има една вдлъбнатина, която най-вероятно също е продукт на карстови процеси. Някакво чудо все още държи повърхността да не е пропаднала и тя надолу и няма никаква гаранция, че в бъдеще няма да се случи. Не могат да се вземат никакви мерки – за укрепване, или превантивни, без да изясни мащабът на карстовия процес”, коментира инж. Андрей Тахчийски.

Спелеологът Марин Господинов е на мнение, че става въпрос за новообразувала се пещера, която е пропастна. Първият отвес е „камбана“ с дълбочина от 23 метра и приблизителен обем от 720 куб. м., завършващ с блокаж от термогравитационни каменни блокове и глинесто-пясъчен слой. Непосредствено след него започва втори отвес, който е непроучен, тъй като текат активни геоложки процеси.

”Изпратих сигнала на г-н Илиев до дирекция „Строителство”, колегите ходиха на терен. Свързах се с „Геозащита” – Перник, и изпратих писма до редица министерства. Отворът е страшен, по-голямата част от него е под сградата. Непосилно е Смолян да се справи с такова нещо”, каза инж. Мариана Цекова – зам.-кмет на община Смолян.