Пещерна епоха: Бивш кмет живее 6 години без ток

Куриози
16:00 - 06 Ноември 2019
10365
Пещерна епоха: Бивш кмет живее 6 години без ток

Шест години Панчо Панайотов от свиленградското село Димитровче живее без ток. Причината е, че отказва да плати такса за прикачване, която според него била му искана неоснователно.

През август 2013 г. мъжът, който е бивш кмет на селото, а сега се занимава с животновъдство, пропуска да си плати едната сметка за електричество. „Тока го плащаме на касиерката от Пощата, която идва в село да раздава пенсиите. Точно по онова време трябваше да прибирам бали слама за животните и не остана ред да отида да си покрия сметката за електроенергия. Реших, че на следващия месец ще дам парите за двете фактури“, разказва Панчо пред stmost.info.

Плановете му, обаче, се провалили. Касиерката отказала да му вземе парите за старото задължение с мотива, че не била подготвила необходимата квитанция за предходния месец. В селото идвала с предварително подготвени бележки, а тя не била забелязала старото задължение и не го отразила. Не носела и лаптоп и нямало как да му издаде веднага документа. Така старата сметка от 23,99 лева останала неплатена.

Няколко дни след това от електроразпределителното дружество отрязали тока на Панайотов заради неплатена фактура. Мъжът веднага отишъл в пощата в Свиленград, за да си плати старото задължение. Но отказал да даде пари за такса „прикачване“. „Не съм съгласен с начина, по който ми спряха тока. Исках да си платя задължението и не съм виновен, че касиерката нямаше квитанции. Затова отказвам да си платя такса „прикачване“, уточни Панчо.

„След известно време намерих свободно време и посетих офиса на EVN в Свиленград. Като обясних случая на служителя там, той сподели, че колежката му е била длъжна да ми вземе парите за старото задължение, а за такса „прикачане“ никой не можел да ме задължи насила да имам или нямам ток“, разказва Панайотов. Мъжът опитал да си плати задължението, като изпрати парите директно в EVN с пощенски запис. След два дни сумата обаче му била върната, без да му дадат никакъв отговор. За мен това значи, че не дължа нищо на никого, разсъждава Панчо.

Така след 6 години обикаляне по институциите мъжът и до днес остава без електричество у дома си. „Няма да дам 20 лева за прикачване. Защо трябва да поемам чужда вина? Аз не съм виновен. Може ли на 12 септември да искам да платя и да ми откажат, а на 25 септември да ме отрежат? Може да страдам, но няма да се примиря с тази нередност“, категоричен е бившият кмет на Димитровче.

64-годишният Панчо Панайотов живее с майка си. Възрастната жена е на 86 г. Може да се тормози без ток, но е солидарна с мен, обяснява мъжът. „Смятам да продължа да живея без ток, защото не мога да се примиря с тази нечестност. Бях чул по радиото, че ще има други дружества, които ще продават електроенергия. Ще чакам, ако дойде и на нашия пазар такова, ще се прикача. Не са проблем парите. Задължението, което имам, ще си го платя. Чужди пари не искам, но не искам и да ме ощетяват по този начин. Толкова години съм търпял и така лесно няма да се дам“, споделя Панчо.