Песков: Измененията в ядрената доктрина са почти готови

Документите съдържат обстоятелствата, при които Москва ще използва атомно оръжие

Новини
18:15 - 29 Септември 2024
1252
Песков: Измененията в ядрената доктрина са почти готови

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че измененията в ядрената доктрина на Русия се подготвят и предстои да бъдат официализирани, тоест съответните документи, определящи обстоятелствата, при които Москва ще използва атомно оръжие, ще се обновят, предаде Ройтерс.

По-рано тази седмица президентът Владимир Путин предупреди Запада, че според предложените изменения в доктрината Русия може да използва ядрено оръжие, ако бъде атакувана с конвенционални ракети и ще приема всяко нападение срещу нейна територия, подкрепено от ядрена държава, за съвместно нападение.

Промените бяха широко възприети като опит на Путин да начертае „червена линия“ за САЩ и съюзниците им, давайки сигнал, че Москва ще обмисли отговор с ядрено оръжие, ако те позволят на Украйна да поразява цели дълбоко в руска територия с далекобойни западни оръжейни системи.

„Измененията са подготвени и сега ще се формализират“, заяви Песков в национален ефир. Говорителят посочи като причина за измененията в доктрината международната ситуация, ескалиращото напрежение около руските граници и приближаването на инфраструктурата на НАТО до тях, както и определеното от него задълбочаващо се въвличане на западните ядрени сили на страната на Киев във войната в Украйна.

„На фона на нарастващото участие на Запада ние, разбира се, трябва да вземаме решения, трябва да сме готови да ги изпълняваме. Трезвите глави чуха сигналите от Русия, безразсъдните ще продължат безразсъдната си политика, която може да има много негативни последици за всички“, отбеляза Песков, цитиран от ТАСС, в разговор с репортера от Общоруската държавна телевизионна и радиопредавателна компания Павел Зарубин.