Песков: Москва следи с повишено внимание кандидатурата на Киев за ЕС

Макрон заяви, че Франция, Германия, Италия и Румъния ще подкрепят Украйна

Украйна
17:11 - 17 Юни 2022
1833
Песков: Москва следи с повишено внимание кандидатурата на Киев за ЕС

Москва следи с повишено внимание развитието на събитията, свързани с евентуалното предоставяне на Украйна на статут на кандидат за членство в ЕС, заяви пред журналисти говорителят на президента Путин - Дмитрий Песков.

"Това, разбира се, изисква нашето повишено внимание, защото всички сме наясно с активизирането на дискусиите в Европа за укрепване на отбранителния компонент на Европейския съюз - военния компонент, компонента на отбраната и сигурността", каза говорителят на Кремъл.

Той отбеляза, че Европейският съюз "претърпява различни трансформации", които изискват внимание.

Междувременно бе обявено, че Европейската комисия (ЕК) е одобрила препоръка за предоставяне на статут на кандидат за членство в ЕС на Украйна на предстоящата среща на върха, ако бъдат изпълнени редица условия. Това съобщи европейски дипломатически източник в Брюксел, цитиран от Блумбърг.

"Европейската комисия одобри препоръка за статут на страна-кандидатка за членство на Украйна при редица условия", каза той.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен скоро ще обяви официално тази информация.

Според агенцията решението за предоставяне или отказ на статут на кандидат за членство на Киев ще бъде взето от лидерите на ЕС на срещата на върха в Брюксел на 23-24 юни. Отбелязва се, че не съществува ускорена процедура за приемане в ЕС, а за Украйна този процес може да отнеме повече от десетилетие.

По-рано ЕК обяви, че ще постави редица условия на Украйна и Молдова във връзка с кандидатурите им за членство в ЕС. Предполага се, че те ще се отнасят до върховенството на закона, правосъдието и борбата с корупцията. След предоставяне на статут на кандидат за членство, следва да започнат преговори за условията на присъединяване.

По-рано френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция, Германия, Италия и Румъния ще подкрепят предоставянето на статут на кандидат за членство на Киев. Нидерландия и Дания се противопоставиха на този ход. В същото време Полша и балтийските държави са най-активните поддръжници на идеята.