Песков: НАТО демонстрира антируски настроения

Новини
22:00 - 11 Юли 2023
2380
Песков: НАТО демонстрира антируски настроения

Изказванията на лидерите на всички страни от НАТО демонстрират силни антруски настроения, а присъединяването на Украйна към Алианса застрашава сигурността в Европа. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Министърът на външните работи Сергей Лавров посочи на свой ред, че Русия ще реагира на разширяването на НАТО "адекватно и своевременно".

Помолен от руски журналисти да коментира идеята за приемане на Украйна в НАТО по ускорена процедура, Песков заяви:

"Потенциално това е много опасно за европейската сигурност. Онези, които трябва да приемат решението трябва да си дават сметка за това".

Песков видя в придвижването на военната инфраструктура на НАТО на изток една от причините за конфликта в Украйна.

"Изглежда, че европейците не осъзнават тази грешка. Много е важно да си даваме сметка, че руската военна инфраструктура никога не се е движила към Западна Европа. Винаги движението се е извършвало в обратната посока".

Говорителят на Кремъл разкритикува решението на френския президент Еманюел Макрон да предаде на Украйна ракети с далечен обсег. По думите му това нямало да повлияе на хода на така наречената от него “специална военна операция”, но щяло да принуди Русия да предприеме ответни мерки.

Песков коментира и бъдещото присъединяване на Швеция към НАТО. Той посочи, че Русия щяла да предприеме мерки, аналогични на тези, които се планирали в контекста на финландското членство в Алианса.