Песков: Не удряме граждански обекти

При руски ракетен удар в Одеса най-малко 19 жители, включително 11-годишно момче, са загинали

Украйна
14:39 - 01 Юли 2022
2779
Песков: Не удряме граждански обекти

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира с цитат думите на президента Владимир Путин съобщенията за руски ракетен удар в Одеска област, при който най-малко 19 местни жители, включително 11-годишно момче, са загинали.

"Искам още веднъж да ви припомня думите на руския президент и върховен главнокомандващ, че руските въоръжени сили не работят по граждански обекти и гражданска инфраструктура по време на специална военна операция", каза Песков пред репортери цитиран от агенция "Интерфакс".

Украинските власти съобщиха за ракетни нападения жилищен блок и почивна база, които нямат нищо общо с военна инфраструктура.

Припомняме, че от началото на войната Кремъл настоява, че ударите, които нанася за единствено по военни цели. Само преди няколко дни търговският център в Кременчук, който се запали след попадения на ракета в него, в руската версия беше с цел "склад за оръжие", а детонацията на боеприпаси е била предизвикала пожара в съседство.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков отказа да коментира медийни публикации, според които руските власти не целят провеждането на едновременни референдуми във всички контролирани от Русия територии на Украйна и че в момента приоритет е провеждането на референдуми за присъединяване към Русия на ЛНР и ДНР.

Припомняме, че от няколко дни упорито се говори, че в Херсонска област вече е започнала подготовката за референдум за самоопределение, който да се проведе през ранната есен.

Херсон е под пълния контрол на руските сили вече няколко месеца, а временните власти в Херсон обявиха, че от 1 май в региона се преминава към разплащане в рубли, а след това преминаха и на руски телевизионни канали.

Припомняме, че именно по тази схема след повече от десетилетие съществуване като автономна република в състава на Украйна, през 2014 г. след принудителна смяна на изпълнителната власт и организиран референдум е провъзгласена суверенна Република Крим. Анексирането на Крим към РФ е признато само от 10 държави и от 4 самопровъзгласили се републики, без международно признание.