Песков: Неприятелска България ще купува газ с рубли

Икономика
18:45 - 24 Март 2022
4958
Песков: Неприятелска България ще купува газ с рубли

България ще плаща за руския природен газ в рубли. Русия ще се опита да реши проблема с доставките за Сърбия. Това заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Проблемът възникна, след като вчера руският президент Владимир Путин обяви, че занапред неприятелските държави, сред които и България, ще плащат за руския газ в рубли, а не в долари и евро, както беше досега.

Сърбия няма статут на неприятелска държава, но транзитът на руско синьо гориво за нея минава през нашата страна.

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че могат да възникнат проблеми, ако България откаже да плаща в рубли. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков се съгласи с Вучич и допълни:

"Действително може да възникне проблематична ситуация, защото България предприе неприятелски, враждебни стъпки спрямо нас. Затова ще й не наложи да плаща в рубли. Независимо дали иска или не иска и дали й харесва или не й харесва".

Дмитрий Песков уточни, че новата мярка не засега Сърбия и обеща Русия да потърси решение на проблема:

"В същото време това не се отнася за Сърбия. Това е проблемът, който предстои да решим. Естествено, опасенията на Сърбия ще бъдат за нас от първостепенно и приоритетно значение".

Москва обяви за неприятелски 48 държави, които се присъединиха към санкциите срещу Русия след началото на така наречената военна операция в Украйна. Сред тях са Съединените щати, Австралия, Великобритания, Канада,  Тайван, Южна Корея, Япония и почти всички европейски страни с изключение на Беларус, Молдова и Сърбия

Премиерът Кирил Петков определи като "политическо" решението доставките да се плащат с рубли. Според него това няма да окаже сериозно влияние върху търговията.

Полша отказва да се разплаща с руска валута. Ръководителят на полската държавна енергийна компания обясни, че в договора с Русия ясно е записано по какъв начин трябва да стават разплащанията и никоя страна няма право да прави промени.

Подобна позиция изразиха австрийските власти. Германското правителство също заяви, че Русия нарушава договорите си за доставки.