Песков: Позицията на Путин след бунта не е разклатена

Русия
16:01 - 27 Юни 2023
1842
Песков: Позицията на Путин след бунта не е разклатена

От Кремъл изразиха несъгласие с мнението на "псевдоспециалисти", че бунта на наемниците от Вагнер е разклатил позицията на президента Владимир Путин. Това съобщи агенция Ройтерс.

Според Кремъл руския лидер, който е на власт като президент, или като министър-председател от 1999 г. насам, е действал разумно, за да избегне най-лошия сценарий, като е дал време за преговори за постигане на сделка, която да сложи край на бунта.

Дмитрий Песков посочи, че бунтът е показал колко консолидирано е руското общество около Путин. По думите му нивото на обществена консолидация около президента е много високо.

Говорителят на Кремъл бе категоричен, че позицията на Владимир Путин не е разклатена. Сега има много свръхемоционална истерия сред специалисти, псевдоспециалисти, политолози и псевдополитици, уточни той.

Песков подчерта, че няма информация за местонахождението на Евгений Пригожин, лидерът на наемническата група Вагнер, който ръководи краткия бунт в знак на протест срещу лошо управление на военните операции в Украйна.

Съгласно условията на сделката, сложила край на бунта, на Пригожин трябваше да бъде разрешено да се премести в Беларус, а бойците му получиха възможност да подпишат договори с редовните въоръжени сили на Русия или да се преместят в Беларус с него.

Песков допълни, че сделката за прекратяване на бунта се изпълнява и че Путин винаги е държал на думата си.