Путин похвали военните за спасяването на Русия от гражданска война

Русия
14:35 - 27 Юни 2023
1924
Путин похвали военните за спасяването на Русия от гражданска война

Руските военни и правоприлагащи органи предприеха решаващи мерки, за да защитят безопасността на хората по време на опит за въоръжено въстание и ефективно спасиха страната от гражданска война. Това заяви руският президент Владимир Путин пред войници и други служители на правоприлагащите органи, които изиграха ключова роля в последните събития, съобщава ТАСС.

"Вие защитихте конституционния ред, живота, сигурността и свободата на нашите граждани. Спасихте родината ни от сътресения и на практика спряхте гражданска война. В драматична ситуация вие действахте ясно и последователно, доказахте своята лоялност към народа на Русия и към военната клетва и проявихте отговорност за съдбата на Родината и нейното бъдеще", изтъкна той.

На историческия Съборен площад на Московския Кремъл са се събрали военнослужещи от въоръжените сили на Русия, Росгвардия, Федералната служба за сигурност, МВР, Федералната служба за охрана, войници и офицери, "истински защитници на Отечеството, които в труден за страната момент заедно със своите съратници застанаха на пътя на безпорядъка, който неминуемо щеше да доведе до хаос", изтъкна руският лидер.

Путин обърна внимание на факта, че тези подразделения на Министерството на отбраната, руската национална гвардия (Росгвардия) и служители на МВР и специалните служби "осигуряват надеждната работа на най-важните центрове за управление, стратегически обекти, като отбранителни съоръжения, сигурността на граничните райони, силата на тила на въоръжените сили и на всички бойни части, които продължават да се сражават геройски на фронта".

"Не се наложи да предислоцираме бойни части от зоната на специалните операции", подчерта той.

Наемниците от руската ЧВК "Вагнер", предвождани от лидера си Евгений Пригожин, настъпиха към Москва, за да премахнат "корумпираното и некомпетентно военно ръководство на Русия". Не след дълго обаче внезапно те се върнаха обратно към контролирана от Русия територия в Източна Украйна след споразумение с Кремъл, сключено в събота с посредничеството на беларуския лидер Александър Лукашенко.

Беше договорено предоставянето на имунитет на бунтовниците в замяна на връщането им в лагерите, а лидерът на наемниците се съгласи да отиде в изгнание в съседен Беларус.

Въпреки че Федералната служба за сигурност на Русия образува наказателно дело за призив за въоръжен бунт спрямо "Вагнер", по-рано днес беше съобщено, че то е прекратено.