Иван Гарелов: Путин не може да е новият Сталин

Защо се върна, Евгений Пригожин?, пита телевизионерът

Новини
08:17 - 27 Юни 2023
3240
Иван Гарелов: Путин не може да е новият Сталин

"Това можеше да се случи само в Русия. В Русия това не можеше да не се случи. Целият свят чакаше някаква развръзка, която да сложи край на тази безумна война. Но на бойното поле битката се проточи", анализира журналистът Иван Гарелов.

"Нямаше и кой да направи преврат в Русия - демократите бяха изолирани и без голяма подкрепа сред народа генералите се неутрализираха едни други, а и кой знае какъв кръволок можеше да изскочи напред", допълни той.

"И тогава той, Евгений Пригожин, изненада целия свят. Разгневен на болярите и придворните в Кремъл, той тръгна начело на своята армия към Москва, за да се разправи с негодниците.

Във времето на въздушно-космическите военни сили, на свръхзвуковите ракети и всевъзможни най-нови оръжия той ни върна във времето на Стенка Разин... Или на Емелян Пугачов... Или на генерал Корнилов...", сподели още Гарелов.

"Крачеше към Москва начело на 25-хилядната си армия от изпечени престъпници, освободени от затвора, за да се бият за Русия, извоювала кървавата победа в Бахмут, крачеха и нямаше кой да ги спре.

Минаваха на бърз преход през изконно руски градове и никой не каза как са ги посрещали там. Може би с цветя? Стигнаха на стотина километра от Москва", каза Иван Гарелов.

Ето какво още допълни журналистът:

"Светът замръзна в изненада и никой не предприемаше нищо. Дори украинците застинаха, не знаеха какво е по-добре да направят.

Но Пригожин спря. И се върна назад.

Какво щеше да се случи в Москва?

Пребледнял от страх, Путин фъфлеше от екрана някакви клишета за предателство. Не, той може да иска да е новият Сталин, но беше далеч от образа му в дните когато Русия бе нападната от Германия.

Щеше ли да се пролее кръв в Москва? По мои предположения – не.

Когато диктаторите видят, че идва краят им, те са жалки и страхливи

Но кой знае? Може би един нов Толстой ще опише някой ден финала на тази война.

Но Пригожин спря. И се върна обратно. Какво ще стане с него сега? Отивал в Беларус. Там ще се отдаде вероятно на покаяние и мрачни мисли. Пак съвсем по руски. Но това вече не е за Толстой, а за Достоевски.

А войниците му? Ще ги разпилеят, ще напуснат Русия. В Русия само големците имат право на съмнения и грешки. На обикновените руснаци това не е позволено. На тези правила се крепи империята.

Но след преживения страх Путин ще може ли да застане пред хората?".