Пет държави създават фонд в подкрепа на Украйна

Това е обща инициатива на Великобритания, САЩ, Канада, Швеция и Швейцария

Русия
13:52 - 25 Януари 2022
2889
Пет държави създават фонд в подкрепа на Украйна

Великобритания, Канада, Швеция, Швейцария и САЩ планират в края на януари да учредят фонд за подпомагане на Украйна с финансиране от 35 милиона британски паунда (над 47 милиона долара) за срок от три години.

Това съобщиха във вторник от пресслужбата на Министерството за реинтеграция на неконтролирани територии на Украйна.

Става въпрос за създаване на международен фонд „Партньорство за силна Украйна“. Това е обща инициатива на Великобритания, САЩ, Канада, Швеция и Швейцария. На 31 януари се планира да се даде официално начало на работата на фонда с подписване на споразумение, става ясно още от съобщението на министерството.

Целта на дейността на фонда е поддържане на дългосрочно устойчиво развитие и повишаване устойчивостта на общините, пострадали от руската агресия, предотвратяване на по-нататъшната ескалация и подготовка към плавна и безпрепятствена социална, икономическа и политическа реинтеграция на временно окупираните територии.

От министерството уточняват, че към основните проекти, които ще бъдат реализирани през 2022 г. с помощта на фонда, се отнасят проекти по енергийна ефективност, укрепване и жизнеспособност на общностите.

Учредителите заявиха през август миналата година намеренията си за създаване на фонда. Те смятат, че с негова помощ ще намалее „дестабилиризащото влияние“ на руската страна в Донбас.