Пет страхотни отбора, които ще гледат Световното от дивана вкъщи

Ерлинг Холанд, Мохамед Салах, Де Хеа и Златан Ибрахимович са големите отсъстващи сред играчите

Спорт
00:12 - 20 Ноември 2022
6052
Пет страхотни отбора, които ще гледат Световното от дивана вкъщи

Световното първенство по футбол е най-значимият спортен форум на планетата и всички нации бленуват да участват в него и да го спечелят. Някои от най-добрите отбори в света обаче ще пропуснат финалите в Катар, които ще се проведат през ноември и декември.

Световните квалификации са сериозно изпитание, тъй като квотите са само 32. Пресявките нерядко са се оказвали непреодолимо препятствие за най-големите, като това се случи и в битката за местата на СП 2022.

Представяме ви най-силните тимове, които не успяха да прескочат квалификациите за Мондиал 2022.

Нигерия

Нигерия е безпорно един от най-силните африкански отбори. Тимът се провали в световните квалификации и няма да участва на финалите за първи път от 2006 година насам.

"Супер орлите" се изправиха срещу Гана в баражите от зона Африка, като първата среща между двата състава завърши с нулево реми. Втората отново приключи без победител, 1:1, но заради действащото правило за гол на чужд терен напред продължиха "черните звезди".

Феновете в Катар няма да могат да се насладят на умения на играчи като Виктор Осимен, Адемола Лукман и Келечи Ихеаначо.

Чили

Чили е друг голям отбор, чието отстъствие ще бъде осезаемо на турнира в ОАЕ. Южноамериканците няма да се сред участниците на второ поредно световно, тъй като не взеха виза и за надпреварата в Русия преди четири години.

"Ла Роха" се представи разочароващо в квалификациите, печелейки само пет от общо 18-те си мача. Тимът остана на пет точки от заветното пето място в крайното класиране в групата на претендентите и се прости с мечтата си за Катар.

Ветераните Алексис Санчес и Артуро Видал няма да имат шанс за нови звездни моменти с националния тим след тези от 2015 и 2016 година, когато триумфираха на Копа Америка.

Колумбия

Колумбия е вторият голям тим от Южна Америка, който не успя да преодолее квалификациите. Отборът завърши на възможно най-лошата шеста позиция в крайното подреждане, на точка от петия Перу, и трябваше да преглътне горчив хап.

"Лос кафетерос" са 17-ти в световната ранглиста и са четвърта сила в момента в зона КОНМЕБОЛ. Те изригнаха с достигането си до 1/4-финалите на Мондиал 2014, а в Русия затвърдиха позициите си с влизането си между последните 16.

Звездата на Ливърпул Луис Диас, голмайсторът на СП 2014 Хамес Родригес и неуморимият Хуан Куадрадо няма да могат да покажат великолепните си качества по терените в Катар.

Швеция

Швеция е един от големите отстътващи от Мондиал 2022 от зона Европа. Тимът финишира на второ място в квалификационната си група и трябваше да мине през баражите.

Скандинавците прескочиха първото стъпало на плейофите, след като сразиха състава на Чехия. В решителната битка срещу Полша на Роберт Левандовски те претърпяха поражение с 0:2.

В отбора на "тре кронур" има редица играчи, които се състезават в най-добрите клубове на Стария континент. Сред тях са Виктор Линдельоф (Манчестър Юнайтед), Емил Форсберг (РБ Лайпциг) и Деян Кулушевски (Тотнъм).

Италия

Италия е най-важният отбор, който няма да вземе участие на Мондиал 2022. Четирикратните първенци на планетата и действащи шампиони на Европа претърпяха фиаско в световните квалификации за втори пореден път.

Всички се готвеха за супер дерби между Италия и Португалия във финалния кръг на баражите, но момчетата на Роберто Манчини дори не стигна до него. Скуадрата беше повалена още в 1/2-финалите от Северна Македония с 0:1 с гол на Александър Трайковски.

И докато преди четири години извън Мондиала остана един разбит италиански състав в процес на смяна на поколенията и в голяма криза, то сега шампионатът на планетата ще мине без тима, прославил се преди година като първенец на Европа. През 2021-ва Италия изживя едно от най-щастливите си лета, спечели Евро 2020, донесе трофея в Рим. За да се сгромоляса месеци по-късно в квалификациите, оставайки отново зад борда на световното.

Това не се бе случвало от 2006-а, когато в ролята си на европейски шампион Гърция пропусна Мондиала. Но без да искаме да обидиим южните съседи, ще се съгласите, че нито като футблна история, нито като класа или колорит, отсътвието на гърците може да се сравни с това на "скуадрата".

За втори пореден път терените на Мондиала ще останат без "Fratelli d'Italia" - химна, изпят с пълно гърло от някои от най-изявените играчи в света.

Финалите в Катар ще минат без Жоржиньо, Марко Верати, Чиро Имобиле и компания, но със сигурност турнирът ще роди куп нови звезди.

С наближаването на всяко световно първенство по футбол, една от най-обсъжданите теми винаги е свързана с големите звезди, които по една или друга причина ще са принудени да гледат най-големия форум пред телевизорите.

Първата и основна причина за подобни отсъствия е, че дадена страна не се е класирала. Още с края на квалификациите винаги отчитаме липсващите големи отбори и играчи, които няма да видим на предстоящия Мондиал.

Другите две причини идват с течение на времето, като те са още по-тежки и трудни за преглъщане - контузия или просто треньорско решение даден играч да не попадне в селекцията. Независимо от своя опит или звезден статут.

Що се отнася до играчите, решихме да ги разделим на два своеобразни състава. Единият е с най-големите имена, които не успяха да се класират за Мондиала.

Другият - от тези, които заради контузия или треньорско решение ще трябва с мъка да гледат съотборниците си по телевизията.

Отбор на некласираните:

Вратар: Джанлуиджи Донарума (Италия)
Младият страж, който на 23-годишна възраст вече има над 300 мача в мъжкия футбол, спечели приза за вратар №1 и играч №1 на Евро 2020, както и приза за вратар №1 в света за 2021-а, няма да играе на Мондиал, само година след най-големите си успехи. Стражът на ПСЖ ще бъде един от тези, които ще бъдат най-ярките индивидуални липси заради некласирането на Италия.

Защитнци: Леонардо Бонучи (Италия)
Той също имаше основна роля за европейската титла на Италия, а дори вкара и гол за Скуадрата във финалния мач срещу Англия на "Уембли". Иситнски лидер в отбраната и 50% от един от най-силните защитни тандеми на новия век изобщо - този с Джорджо Киелини.

И докато Киелини вече се оттегли в САЩ, където довършва кариерата си на по-спокойни обороти, то Бонучи още е в любимия си Ювентус, а макар да е един от най-добрите защитници в последните десетилетия, той ще остане само с две появи на Световно първенство.

Давид Алаба (Австрия)
Дългогодишният бранител на Байерн (Мюнехн), вече втори пореден сезон се представя на обичайното високо ниво и в Реал (Мадрид). През пролетта той триумфира с Шампионска лига и титлата в Испания, увеличи бройката си трофеи на 31, като продължава да е сред най-добрите бранители в световния футбол. Алаба обаче е звезда на една от средните по сила европейски страни - Австрия, заради което така и не е записал минути на Мондиал, няма да го направи и в Катар.

Милан Шкриняр (Словакия)
Централният бранител на Интер постепенно се превърна в един от най-добрите на поста си, а неслучайно интерес към него имат Барселона, ПСЖ, както и клубове от английската Висша лига. Страхотна физика, футболен интелект и бързина за ръста си, Шкриняр е истинска непреодолима стена в отбраната на Интер, но и той подобно на Алаба, носи своите последствия от това, че е роден в една по-скромна футболна нация като Словакия, като сякаш логично той и сънародниците му за пореден път останаха без билет за Мондиала.

Халфове: Жоржиньо (Италия)
След европейската титла с Италия, последвала и Шампионската лига с Челси, за която Жоржиньо имаше ключова роля, мнозина смятаха, че той е най-достойният да вземе приза "Златна топка" за 2021-а. Той все пак остана трети в класацията, а две негови изпуснати дузпи и в двата мача от квалификациите срещу Швейцария, в крайна сметка имаха ключово значение за провала на Скуадрата и отсъствието им от Катар. Халфът на Челси, който в последните години е сред най-добрите на поста си, е твърде вероятно да приключи своята кариера без нито един мач на Модниал с оглед наближаващия му 31-и рожден ден след месец.

Артуро Видал (Чили)
Той е сред най-успешните играчи, триумфирал с титлите на Чили, Италия с два тима, Германия и Испания, както и с Копа Либертадорес отпреди няколко месеца. В последните 15 години Видал винаги е смятан за един от най-силните и постоянни халфове, изведе Чили на два Мондиала, имаше основна роля страната му да спечели и Копа Америка на два пъти, но пък и за втори пореден път ще гледа Световното по телевизията, а на 35 години и със 135 мача за Чили, краят на международния футбол за него не изглежда далеч.

Марко Верати (Италия)
Едва ли през 2014-а, младият тогава халф на ПСЖ си е мислел, че състезателният му дебют за Скуадрата на Мондиала в Бразилия всъщност може и да се окаже последната му поява на такъв форум - кой да предположи. Неуморимият Верати е невидимият мотор в звездната селекция на ПСЖ, но неговата Италия пропусна два поредни Мондиала, а времето за 30-годишният халф напредва и като нищо онези минути в Бразилия може да се окажат и единствените му на Световно.

Мартин Йодегор (Норвегия)
През 2014-а, докато България гостуваше в Осло в европейска квалификация, на терена се появи едно 15-годишно момче, а за него всички казаха, че ще бъде следващата суперзвезда на футбола. Реал (Мадрид) побърза да го купи, но нещата за Йодегор забуксуваха. Напрежението от очакванията му дойде в повече, последваха няколко колебливи години, но днес, на 23 той е основната движеща сила на Арсенал - лидерът във Висшата лига, като хората със сигурност щяха да се радват да го видят в Катар.

Елинг Холанд (Норвегия)
В Катар няма да бъде и друго норвежко чудо, което не спира да стресира всяка отбрана в Англия и по европейските терени. На 22 години той вече има умопомрачителните 178 гола в клубния футбол, а всеки се чуди до какви цифри ще набъбне головата му сметка през годините. Определян за бъдеща "Златна топка" и суперзвезда на футбола, той ще трябва да почака за дебюта си на Мондиал.

Мохамед Салах (Египет)
Преди четири години звездата на Ливърпул сбъдна мечтата си и изведе Египет на световни финали, но този път мечтата му бе разбита по най-болезнения начин. През януари негов пропуск от дузпа се оказа фатален във финала за Купата на Африка, а два месеца по-късно изпусна дузпа и в решителния бараж за Мондиала, отново срещу Сенегал, като този път Египет няма да бъде част от 32-та най-силни тима в света.

Златан Ибрахимович (Швеция)
Макар на 41 години, измъчван от контузии и далеч от най-силните си години, просто няма как да не сложим Златан в тази класация щом е активен играч. Безспорна икона на футбола, един от символите на играта през новия век, но изпъстрената с блясък кариера на Златан, остана само с два Мондиала, последният от които преди 16 години.

Той бе част от селекцията на шведите през 2002-а и 2006-а, след това страната на два пъти не успя да се класира сред най-добрите, а в Русия Ибрахимович го играеше "разсърден и отказал се". Към момента статутът му е на активен национал, но пък Швеция отново пропуска Мондиала.

Резерви на този тим: Ян Облак (Словения), Джорджо Киелини (Италия), Мигел Алмирон (Парагвай), Хвича Кварацхелия (Грузия), Рияд Марез (Алжир), Виктор Осимен (Нигерия), Пиер-Емерик Обамеянг (Габон).

Отбор на неповиканите или контузените:

Вратар: Давид Де Хеа (Испания)
Стражът на Манчестър Юнайтед показва завидна форма напоследък, като на няколко пъти спасяваше "червените дяволи" решително, но това не се оказа достатъчна причина да бъде повикан сред 26-ата на Луис Енрике.

Още с оставянето му на пейката във всеки един мач от Евро 2020 стана ясно, че Де Хеа не е сред любимците на националния селекционер, който реши директно да го отсвири за Мондиала и така изигралият над 500 мача за Юнайтед вратар ще стиска палци за сънародниците си пред телевизора.

Защитници: Рийс Джеймс (Англия)
Спокойно може да кажем, че в последната календарна година крайният бранител на Челси е не само най-добър на поста си в света, но и дава заявки, че може и да се окаже един от най-добрите и в историята. Контузия го извади от тима на Англия.

Серхио Рамос (Испания)
Световен шампион от 2010-а и двукратен европейски първенец. Легендата на Реал (Мадрид) е истински титан в световната футболна история, а присъствието му в Катар щеше да го направи най-успешния сред всички играчи като значимост на трофеите му.

Рамос, който в момента играе за ПСЖ обаче бе пренебрегнат от Луис Енрике, а мнозина изразиха мнение, че опитът му и присъствието на резервната скамейка на Ла Роха е можело да бъде от огромна полза.

Ферлан Менди (Франция)
Менди бе определен като една от най-изненадващите липси, която не е продиктувана от контузия. Левият краен бранител вече три сезона и половина играе успешно за Реал (Мадрид), но това не повлия позитивно на кариерата му за "петлите", където има едва 9 мача. Очевидно Менди не е сред любимците на Дидие Дешан, заради което остана зад борда на Мондиала. Вероятно в момента Менди се чуди дали не трябваше да вземе пример от своя братовчед Едуард, който ще пази на вратата на Сенегал.

Н`Голо Канте (Франция)
Вечно усмихнатият дребосък от центъра на терена имаше фундаментална роля за световната титла на Франция преди четири години, а около него се градеше и състава на Челси в последните сезони. За съжаление травма лиши Канте от участие на този Мондиал, а мнозина определиха тази липса като най-сериозна изобщо, причинена от травма в някой от 32-та тима.

Пол Погба (Франция)
Друга голяма липса във френския състав ще е Пол Погба, а причината отново е травма. Разкъсван от критики заради представянето си в Манчестър Юнайтед, той винаги е бил безкрайно отдаден с екипа на Франция на голям форум, а според мнозина представянето му на Мондиала преди четири години е пикът в кариерата му. За съжаление той няма да може да излезе по терените на Катар като действащ световен шампион.

Тиаго (Испания)
Отсъствието на Тиаго Алкантара е поредното име, което повдигна въпроси около избора на Луис Енрике. Селекционерът на Испания отсвири всички критики с надменното заключение, че е най-добрият национален селекционер, но отписването на опитните в състава би могло да му изиграе лоша шега. Един от тях е Тиаго от Ливърпул.

Марко Ройс (Германия)
Историята на Марко Ройс е една от най-тъжните, но и същевременно вдъхновяващи, що се отнася до несломимия му дух. Поредната контузия ще го остави аут и от този голям форум. Ако не бяха травмите, останалият верен на Борусия (Дортмунд) играч вероятно щеше да е световен шампион, щеше да има и доста повече мачове за Германия, но съдбата му е била такава, че всяко лято преди голям форум, той неизменно влиза в лазарета, както се случи и сега.

Диого Жота (Португалия)
Друга изключително разочароваща липса е тази на Диого Жота от Ливърпул, който заради травма няма да може да вземе участие на първия си Мондиал. Той трябваше да е човекът, който да стряска всеки опонент на "мореплавателите" редом до Кристиано Роналдо, но мечтите на нападателя бяха съсипани.

Роберто Фирмино (Бразилия)
Ливърпул сякаш се оказава първенец по пренебрегнати играчи, защото сред тях се нарежда и Роберто Фирмино, който също няма да пътува за Катар. Селекционерът Тите реши, че няма място за нападателя в неговия тим, отписвайки го изненадващо. Очевидно при наличието на хора като Неймар, Винисиус, Родриго и Габриел Жезус, за Фирмино просто няма как да се намери място на терена.

Тами Ейбрахам (Англия)
Импровизираният ни титулярен състав на неповиканите завършва с Тами Ейбрахам, който възроди кариерата си под ръководството на Жозе Моуриньо в Рома, но головата суша от последния месец явно накара Гарет Саутгейт да го пренебрегне. Отново решение, което не бе масово одобрено от медиите на Острова.

Резерви: Хесус Корона (Мексико), Начо (Испания), Фикайо Томори (Англия), Тимо Вернер (Германия), Айвън Тони (Англия), Филипе Коутиньо (Бразилия), Джейдън Санчо (Англия).