Петър Стоянов се уплаши от коронавируса: В рисковата група съм

Новини
14:25 - 30 Юни 2020
7758
Петър Стоянов се уплаши от коронавируса: В рисковата група съм

Бившият президент Петър Стоянов призна, че епидемията го е стреснала сериозно и го е накарала да се замисли за много неща, тъй като вече е прехвърлил 65 години. „Пандемията ми подсказа по безцеремонен начин, че съм в горната част на рисковата група и е крайно време да съм наясно с историята.”, сподели опасенията си бат Петьо в тв ефира.

Всичко това форсирало намерението на синия държавник да спретне свой собствен сайт, който вече е факт в интернет пространството. „ В интерес на истината бях изостанал във времето. Години наред мои млади приятели ми обясняваха как трябва да имам сайт с аргумента, че човек без сайт не е човек. Сайтът определя човека, в определен смисъл", заяви Стоянов в типичен стил.

На въпросната страница, някогашният държавен глава вече е публикувал интересни статии, даващи много отговори на въпроси, възникнали в прехода - от темата как бе разрешена политическата криза от 1997-а , как бе въведен валутният борд и как станахме членове на НАТО до кой спря Закона за отваряне на досиетата.

Експрезидентът даде и много любопитна версия за свалянето на комунизма в световен мащаб. Тъкмо оригиналната му версия по въпроса го прави член на Доверителния съвет на Александрийската библиотека, какъвто е и в момента. 

"Ние, източноевропейците, не бяхме подготвени, рухването на  комунизма стана изведнъж. Не дори героичните усилия на Вацлав Хавел и Лех Валенса са свалили комунизма, а  преживелите толкова векове непоколебими принципи на римското право.", обясни експрезидентът.

Когато му задали въпрос защо смята така, обяснил: "Защото за първи път те въвеждат принципа на наследяване. Тези, които управляваха огромната съветска империя през 80-те - нефт, газ, злато, осъзнаха, че могат да разполагат с тези богатства, докато са живи, но не могат да ги предадат по наследство, защото са само номинални представители на тези държави. Та на някого вероятно му е хрумнало да извършат едно преустройство и да се мине плавно към една дирижирана от тях демокрация и пазарна икономика - там, където богатството може да бъде наследявано. Та в основата беше и това - само посветените в този преход успяха да се възползват от благата на преходите. За да разберете, погледнете кои са големите олигарси сега.”, разгърна тезата си Стоянов.