Петър Стоянов: За зверствата на комунизма трябва да се говори без намек за осъждане

Трябва да пазим паметта за това какво се е случвало, заяви бившият президент на България

Новини
21:06 - 23 Октомври 2021
727
Петър Стоянов: За зверствата на комунизма трябва да се говори без намек за осъждане

За зверствата на комунизма, за издевателствата над музиканти, художници, писатели се пише и говори немалко, но без намек за осъждане. Това заяви в Белене Петър Стоянов, президент на България /1997-2002 г./, който откри международната конференция "Изкуството като форма на отстояване на свободата на личността по време на тоталитарния комунистически режим".

Според Стоянов, за годините на комунизма се говори предимно от гледна точка на фактологията, но без нито една осъдителна нотка.

"Всичко е под общ знаменател - такива бяха времената, беше комунизъм, много хора бяха изселвани, други бяха избивани. Но времената не бяха такива за хората, които загиваха в "Белене" и не желаеха да подпишат декларация за сътрудничество", подчерта той.

По думите му, "всичко онова, за което се спори от години - за корупцията, която освен с големите си размери, смущава и със своята арогантност, за недъзите в съдебната системата и онова, което се случва все още в българската църква, се дължи до голяма степен на деморализиращото влияние на бившата Държавна сигурност и на комунистическата власт през всичките 45 години на унизителен комунизъм в България".

"Трябва да пазим паметта за това какво се е случвало по време на комунистическия режим", призова в обръщението към участниците в конференцията евродепутатът Андрей Ковачев, който се включи онлайн от Брюксел.

Той подчерта, че никога "не трябва да се забравя страданието на десетки милиони хора под сърпа и чука, под червената петолъчка, които, еднакво с пречупения кръст и националсоциалистическата работническа партия на Хитлер, са зло, дявол". Ковачев подчерта, че паметта за тези години трябва да се предаде към младите поколения, "за да предотвратим отново да се появи това зло".

Международният форум в Белене, чийто домакин е Културният център "Евгени Босилков", е основна част от проекта REMEMBER, насочен към младите хора и за тяхното активно участие в различни дейности в памет на жертвите на тоталитарните режими в Европа. В конференцията участват известни български историци, преподаватели, журналисти, писатели, като проф. Евелина Келбечева, проф. Лилия Топузова (Канада), доц. Георги Лозанов, Момчил Методиев, дфн, Красимир Илиев (СГХГ), Владимир Левчев, Светлозар Василев, Даниела Горчева и други. В панела за забраняваната музика ще участват Петър Цанков, Васко Кръпката, Борислав Йоцов, Васил Гюров и други.