Петър Стоянович става коментатор в Би Ти Ви

Кошлуков изгони историка от БНТ заради пиперлив език, поканиха го в “Тази събота и неделя”

Актуални новини
18:30 - 26 Април 2024
6015
Петър Стоянович става коментатор в Би Ти Ви

Проф. Петър Стоянович се присъединява към предаването “Тази събота и неделя” като постоянен седмичен коментатор, обявиха официално от Би Ти Ви. Очаквайте участието на проф. Петър Стоянович в ефира на телевизията всяка събота от 10 часа, допълниха от медията.

Проф. Стоянович е известен историк и публицист и автор на книги и на много публикации на историческа тематика. Беше министър на културата. Той бе коментатор в предаването ”Денят започва с Георги Любенов" по БНТ, а в рубриката си "Живите архиви" коментираше исторически и актуални политически събития.

В края на миналата година генералният директор на БНТ Емил Кошлуков свали от екрана проф. Петър Стоянович. “С голямо и искрено прискърбие известявам любимата си публика от ефира на БНТ, че по идеологически причини, маскирани като „защита на приличието и добрия тон“, бях свален от екран лично от генералния директор.

Споделям като историк, че е странно в модерното време да ставаме свидетели на практики от минали времена, но явно има хора, които могат само друго да правят с ножа, а не хляб да режат.

На нацията и нейните управляващи оставям за размисъл какви хора ги представляват по високите етажи, примерно на десетия? А на любителите на китайски мъдрости предлагам да приседнем край реката – след първия свален паметник водите й скоро ще отнесат и следващия. Не унивайте и до нови срещи”, написа тогава колоритният историк.

СЕМ дори глоби БНТ заради думи на професора историк, изречени в рубриката му "Живите архиви". Там Стоянович разказваше с хапливото си чувство за хумор за месопроизводството преди 1989 г. Според медийните надзорници езикът му е нарушил "добрите нрави". 

Още тогава Емил Кошлуков коментира, че ще има преразглеждане на рубриката на Стоянович. "Професорът не внимава много с езика си сутрин рано", добави тогава шефът на БНТ. След което го уволни.

Сега обаче Петър Стоянович се връща на малкия екран и ще коментира актуалните събития в ефира на Би Ти Ви.