Петър Тодоров: Във всяка система има гнили ябълки, но МВР ги търси и показва

Служители, които извършват престъпления, нямат място в редиците ни, обяви главният секретар

Актуални новини
09:13 - 05 Януари 2023
2048
Петър Тодоров: Във всяка система има гнили ябълки, но МВР ги търси и показва

Микробусът, управляван от полицейски служител, в който са превозвани мигранти, не е спрян случайно. Това заяви в предаването „Здравей, България“ по Нова тв главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров. Вчера полицията спря на 119-и км на автомагистрала „Тракия“ микробус, управляван от служител на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), в който са установени 31 мигранти, представящи се за граждани на Афганистан. Полицаят беше задържан. 

След като сме стигнали до този полицай и сме го спрели, значи сме работили по случая. Работили сме оперативно по тази група, занимаваща се с каналджийство. Моторното превозно средство не е спряно случайно, обясни Петър Тодоров.

По думите на главния секретар задържаният полицай е с тригодишна служба в системата на МВР, на възраст 23 години. Той е отстранен от длъжност, образувано е следствено дело спрямо него. Полицаят е имал двама помощници, които също са задържани. Изясняват се техните взаимоотношения и престъпни връзки, съобщи Тодоров.

„Гнили ябълки" има във всяка една система, но, за разлика от други системи, МВР ги търси и ги показва, коментира още главният секретар на вътрешното министерство.

Според него критериите за прием в МВР „отдавна не са това, което би трябвало да бъдат“. Вече броят на кандидатите, които искат да постъпят в МВР, не е толкова голям, колкото беше назад във времето. Съответно критериите са занижени, това позволява в системата да влязат служители, които не отговарят на изискванията, допълни Петър Тодоров.

Отстранен от длъжност е и полицаят, който блъсна няколко леки коли в София на 31 декември, съобщи още главният секретар. Направен му е тест за наркотици, който е бил отрицателен. Полицаят е обяснил, че има проблеми от семейно-битов характер и това го е изкарало от равновесие. Срещу него се води дисциплинарно производство, добави Тодоров.

Служители, които извършват престъпления, нямат място в редиците на МВР, категоричен е Петър Тодоров. Ние изразяваме твърда воля, но не само декларативно, а и с действия, като мога да кажа, че от лятото насам са уволнени близо 30 служители заради тежки дисциплинарни нарушения или извършени престъпления, каза още той.

Процесът по отстраняване на един служител е тромав и изисква доста време, но ние го правим, за разлика от други системи, добави Петър Тодоров. Според него по отношение на леките наказания процедурата трябва да е по-облекчена. Когато се касае за тежко дисциплинарно нарушение, което предвижда уволнение, нещата трябва наистина да са прецизирани, посочи Тодоров.