Петима мигранти и грък загинаха в катастрофа

Инцидентът е станал в Гърция

Новини
16:14 - 15 Април 2023
2517
Петима мигранти и грък загинаха в катастрофа

Петима мигранти с неустановена националност и един грък загинаха днес при пътен инцидент в Гърция, съобщи гръцката полиция.

Катастрофата е станала близо до гръцко-турската граница.

Превозно средство с десет мигранти, което се движело с висока скорост, навлиза в платното за насрещно движение по магистрала, за да избегне проверка на полицейски патрул. В резултат се блъска в друга кола, управлявана от 46-годишен грък, който загинал при удара, уточни гръцката полиция.

Останалите петима мигранти и шофьорът на автомобила им са ранени и откарани в близката болница.

Хиляди мигранти редовно преминават от Турция в Гърция с надеждата да стигнат до Западна или Северна Европа.

След засилването на патрулите в Егейско море и по-трудното достигане до гръцките острови голям брой мигранти преминават в Гърция, като пресичат река Марица, която е естествена граница между Гърция и Турция. След това те биват нелегално транспортирани от трафиканти в превозни средства.

Инцидентите с автомобили, превозващи мигранти, се увеличиха през последните години, отбелязва АФП.

Неправителствени организации обвиняват Гърция, че незаконно отблъсква хора, преминали през Марица и търсещи убежище в Европейския съюз. Атина винаги е отричала подобни практики.

В опит да намали миграционния поток консервативният премиер Кириакос Мицотакис потвърди преди две седмици желанието си да удължи с 35 км оградата, разделяща Гърция от Турция, която вече е дълга 37,5 км.