Петков и Бърнабич мислят за общ пазар на газ (НА ЖИВО)

Премиерът обяви потенциални полети между Белград и Бургас, Сърбия имала интерес от нови реактори у нас

Топ
16:42 - 08 Февруари 2022 (обновена)
4372
Петков и Бърнабич мислят за общ пазар на газ (НА ЖИВО)

В Белград се състоя официална церемония по посрещането на премиера Кирил Петков, след което българският министър-председател проведе среща със сръбския си колега Ана Бърнабич.

Двамата премиери обсъдиха развитието на двустранните отношения между България и Сърбия, както и напредъка по общи проекти от взаимен интерес, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. 

За региона е важно да има максимална свързаност, каза Петков на брифинг след срещата. И обяви, че е постигнал пълно съгласие със сръбската си колежка, включително по отношение на енергийната независимост на Балканите. 

България се ангажира с газовия хъб Сърбия да има достъп и до азерски газ. "Бихме се радвали да организираме общ пазар на газ заедно с Македония и Гърция", обяви още Петков. 

Той постави като приоритет доизграждането на АМ "Европа" от българска страна, както и ЖП връзката с Димитровград, както и тази по линията Видин-Зайчар. 

Предстоят срещи за целта с министъра на иновациите Даниел Лорер и сръбския му колега, както и с транспортния и този по електронното управление. 

"Европейската интеграция на Сърбия е от огромен приоритет за нас, така че в наше лице имате подкрепящ партньор. Можете да разчитате на нас, че ще бъдем много конструктивни и помагащи в тази роля, за да видим добрата ни съседка по пътя към ЕС", каза още Кирил Петков. Той добави, че е имало разговор и за общи туристически пакети така, че да се обединят предлаганията на пазара в сектора. 

"Мислим за връзки между Белград и Бургас или Белград и Варна", добави той. И изрази задолство от съвместните разговори. "Започваме стратегическо партньорство по всички тези ерии (сектори, от area - на англ. ез. - б.р.). 

От своя страна, по темата за енергийната сигурност в региона, Бърнабич каза, че кризата няма да приключи скоро. "Цените вече никога няма да се приберат към предишните им стойности. Различни са причините за това. Но е важно да помислим какво ние можем да направим така, че да осигурим енергийната система и икономиките ни да станат по-конкурентоспособни, в сравнение с останалите държави. Показваме как се работи отговорно", заяви тя. 

Бърнабич разкри, че Петков и сръбският президент Александър Вучич са обсъдили детайлно намеренията на България да изгради нови ядрени мощности и добави, че Сърбия има интерес по темата. 

"Ако успеем да направим следващ проект на "Козлодуй", бихме могли да споделим и отговорността, и риска", каза лаконично българският премиер.  

Петков заяви категорично, че ако на Балканите има общи енергийни борси, а предприемачите работят заедно, регионът ще стане най-бързо развиващият се в Европа. "Просто ние, политиците, трябва да си свършим работата", убеден е той.