Петков към Радев: Не сме готови да дадем властта на шепа хора от задкулисието (НА ЖИВО)

Трябва ни работещ парламент, не сделка за правителство, подчерта държавният глава

Новини
08:58 - 15 Юли 2022
4804
Петков към Радев: Не сме готови да дадем властта на шепа хора от задкулисието (НА ЖИВО)

Формирането на кабинет е нелека задача при прокараните червени линии. Това заяви президентът Румен Радев по време на разговорите с "Продължаваме промяната" - първата политическа сила, която е поканена днес на консултации. Но българските граждани очакват диалог, проблемите да се решават. В условията на една глобална криза те растат всеки ден. Знаете, че липса на дългосрочен договор за доставка на газ вещае студена зима и колапс на бизнеса, припомни президентът.

Не сме емитирали 8,5 милиарда дълг съгласно закона за бюджета, лихвите растат, припомни още президентът.

За да се справим с всичко, ни трябва работещ  парламент, не сделка за ново правителство, а ефективно управление със стратегически хоризонт, подчерта Радев.

Готови ли сте да участвате и подкрепите правителство с мандат на други политически сили?, попита президентът. 

Осъзнаваме отговорната позиция, в която сме. Искам да ви уверя, че най-страшните сценарии са до голяма степен вкарване на допълнителен страх в обществото.Това заяви Кирил Петков по време на консултациите на "Дондуков"2.

Азерският газ ще потече на цената на досегашните доставчици. Икономическото състояние е драстично откъм външно привнесена инфлация, но правителството досега, въпреки кризите, се справя много добре. Но осъзнаваме огромната отговорност към българския народ.

Готови сме да говорим с всички партии, които не са зависими от задкулисни сили, увери Кирил Петков президента на негов въпрос биха ли подкрепили други партии, след като бъде връчен третият мандат.

В началото на втория кръг от политическите консултации преди връчването на третия мандат за съставяне на кабинет, Петков даде да се разбере, че предпочита възможността правителството да се реди от досегашните му коалиционни партньори. Той обеща ПП да са максимално диалогични и заяви готовност за разговор със сегашните си партньори, ако Радев избере тях за мандата. ПП иска кабинетът да се реди от хора, които "няма да дадат всички обществени средства на шепа хора". 

Снимки: Агнес Методиева