Петков критично : Всички сме отговорни за резултатите от PISA

Бившият премиер каза, че е ентусиазиран за ротацията, за да покажат, че си държат на думата

Новини
14:39 - 09 Декември 2023
5189
Петков критично: Всички сме отговорни за резултатите от PISA

За резултата от PISA може би всеки един от нас е отговороен - от родители, до учители, до общество, със сигурност и политици. Показва, че по този начин нещата не могат да продължат. Трябва да направим коренна промяна в начина, по който се отнасяме към образованието в България. Това, което може би се вижда сега, е че за пръв път от много години насам започна учителската професия да бъде пак престижна.

Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира по Дарик радио информацията от последната седмица, че учениците ни са на последно място в ЕС по математика и на предпоследно по четене. 

По думите му най-важното нещо, което трябва да се направи, са инвестиции в образованието.

"Конституцията е основният договор в обществото. Аз мисля, че някъде дълбоко в цялата политическа система, която се отразява и в образованието, и в културата, и в икономиката, стои липсата на правила и законност", коментира Петков.

"Нашите критици казват "голямата промяна направихте", от Гешев на Сарафов. Но независимо какъв е моралният компас на Сарафов, всяко движение оттук нататък и всяко решение той трябва да го прави, имайки предвид, че някой ден той може да бъде разследван от независим съдия", коментира още Кирил Петков.

"Това, което ние разбрахме, е че координацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура - това е наистина факт. Тук въпросът не е защо ние решаваме да поканим ДПС да бъде част от това мнозинство. Както ние сме в пълна координация с "Демократична България", ГЕРБ казват "ние сме в пълна координация с ДПС и това мнозинство вие не можете да си изберете дали е с единия, или с другия, защото ние работим като едно - това е реалността", обясни Петков.

И отбеляза, че "тук въпросът е защо и как е възможно да постигнем промяна с хората, които преди са били символ на това, срещу което сме се борили".

На въпрос дали вярва на коалиционните си партньори от ГЕРБ, Петков отговори: "Ако някой от тези партии каже, че вярва на другия, ще е лъжа. Тук въпросът е вярваме ли, че въпреки че нямаме голямо доверие помежду си, можем да постигнем някакви цели, които са общи - и тук казвам "да"

"Ентусиазиран съм за ротацията - първо за да покажем, че си държим на думата. Второ, аз виждам Мария Габриел като добър партньор с акад. Денков", каза още Петков.