Петков нарече Добрев "черно пиар оръжие", енергетикът го сряза, че чете опорки

Ексминистърът отговори с табличка, в която изкара свръхпечалбата, която кабинетът на ПП осигурил на "Лукойл"

Новини
15:42 - 26 Октомври 2023
3311
Петков нарече Добрев "черно пиар оръжие", енергетикът го сряза, че чете опорки

Делян Добрев не пропусна да среже Кирил Петков, след като съпредседателят на ПП се изказа остро по негов адрес пред Нова и го нарече "черно пиар оръжие." Бившият енергиен шеф се изсмя на определението и му поиска "бърза оставка."     

Екшънът тръгна с горещата тема за "Лукойл" от последните  дни, а Петков бе провокиран с въпрос дали и той ще съди депутата от ГЕРБ заради "приказките за хранилки" на председатели на парламентарни групи, членове на кабинета и министри.

"Делян Добрев е черно пиар оръжие... Единственият ми въпрос към него е: Къде са 27-те стотинки? Казаха, че след падането на кабинета на "Промяната, и горивата ще намалеят с 1 лев. Къде изчезнаха 27 стотинки?", попита съпредседателят на "Продължаваме промяната".

27-те стотинки, за които той говори, са разликата между левчето и 73-те стотинки отстъпка, която Добрев настоява, че хората трябва да получават за всеки литър бензин и дизел, като част от мярката за копенсиране на високите им цени в приетия в началото на годината Закон за горивата.

Естествено, Добрев не остана безразличен към атаката и контрира в социалните мрежи: "Като не знаеш какво да отговориш и/или си объркан и не знаеш какво се случва и/или просто са ти дали такива опорки казваш, че Делян Добрев се занимава с черен ПР и няма никакви левчета надписани на горивото. Специално за Кирил Петков (Асен Василев и Николай Денков много добре знаят за какво става въпрос) направих една изключително елементарна табличка, която публикувам тук и се надявам да я разбере. Все пак уж е завършил Харвард.

И все пак ще му я обясня с прости думи и заявявам готовност да му я разясня и лично. 

От началото на войната в Украйна и санкциите към Русия, руският петрол започна да се търгува много по-евтино от останалия петрол. Руският петрол е сорт Urals и неговата цена по месеци е нанесена в третата колонка. Във втората колонка е цената на петрол сорт Brent, който купуват останалите държави. В четвъртата колонка е разликата в цената между брента и руския уралски нефт в американски долари за един барел. За първия месец например е 19.81 на барел - за месец март 2022 година. В петата колонка е средния обем барели за 2022 и 2023, които е купувал
"Лукойл".

И сега, Кириле внимавай! Като умножим броя на барелите на месец (колона 5) по разликата в цената (колона 4), получаваме размера на свръхпечалбата на "Лукойл", благодарение на дерогацията (колона 6). До тук разбираш ли? Тоест в колона 6 е свръхпечалбата, която твоят кабинет осигури на "Лукойл" още през 2022 г. От началото на войната (когато падна уралският нефт) до сега, "Лукойл" се е налапал с 1,6 МИЛИАРДА ДОЛАРА (в дъното на колона 6). По трънския курс, това са 3 МИЛИАРДА ЛЕВА.

Тези 3 Милиарда лева сме ги платили всички водачи на МПС. Ако 2 милиона души шофираме в България, значи всеки един от нас (заради вас) е надплатил по 1500 лева за бензин и дизел от началото на войната в Украйна. Колко компенсации сме получили? Кръгла нула! Защо?
Защото вашите вече 2 кабинета са като майка за "Лукойл" и като мащеха за българския народ
(избягвам примера с хранилката да не се засегне пак някой - много нежни и чувствителни излязохте)