Петков разби мотивите на ГЕРБ за вота (НА ЖИВО)

Премиерът определи тезите на бившите управляващи като "чудновати"

Политика
11:31 - 21 Юни 2022
4668
Петков разби мотивите на ГЕРБ за вота (НА ЖИВО)

Тезите ви са чудновати. Така премиерът Кирил Петков отговори на мотивите на ГЕРБ за искания вот на недоверие заради несправяне с финансовата и икономическа криза. Той се зае да обори аргумент по аргумент казаното от ексфинансовия министър Кирил Ананиев от трибуната защо ГЕРБ и останалите народни избраници от опозицията искат да свалят кабинета. 

"Вие казвате, че има рекорден износ в номинално изражение в резултат от изпуснатата, неконтролируема инфлация. Какво означава това? Че едни български фирми са изнесли стоките си на високи цени. Заради по-висока добавена стойност и инфлация на външните пазари. Но не на база на инфлация в България, това не може да бъде икономически аргумент", изригна Петков срещу мотивите на ГЕРБ. 

"Данните на НСИ ни показаха, че растежът е 4, а не 4,5 процента и икономическият срив е започнал. Какъв срив? Щом има 4 процента растеж", разби на пух и прах Петков герберските тези. 

И цитира постижения на правителството - увеличението на заплатите, данъчните облекчения за родителите, безплатни ясли и градини, ръст на минималната пенсия и то безпрецедентно за последните 12 години, отбеляза Петков. Освен това добави увеличен бюджет за образование, за да се гарантират по-високи учителски заплати, както и още пари за здраве с цел основната заплата на лекар да е 2000 лева. 

Петков отбеляза още, че държавният дълг намалява и определи като абсолютно невярно твърдението, че страната е оставена без пари. И в момента фискът е над 9 милиарда лева. "Утвърден е и положителният кредитен рейтинг", каза още премиерът.

Министър-председателят отбеляза забележителни успехи в почти всяка сфера на икономиката, но озадачи пленарната зала с твърдение, че с Румъния нашите власти са се договорили за построяването не на 3 нови моста на Дунав (както досега се говореше - б.р.), а на цели 5. 

"Днешният вот на недоверие не е реална функция на резултатите в икономиката. Може би причините за него са следните - отвоюването на границата при "Капитан Андреево", мотивира се Петков. А общо в страната по думите му били открити нарушения за над 8 милиарда лева, включително за ремонти на пътища, за укрепване на свлачища, в редица обществени поръчки. "Или вотът е заради наближаващата съдебна реформа? Закрихме специализираната прокуратура, входирали сме нов закон за КПКОНПИ начело с г-н Рашков, премахнахме златните паспорти, стартирахме процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор...", отбеляза премиерът. 

И пита задочно дали пък вотът, внесен в НС, не е заради тоталната ревизия в спорта. Или заради, по думите му, реалната диверсификация от руския газ. 

"Гръцката връзка ще е готова още през юли, а вие толкова години не можахте да я изградите", пита още Кирил Петков предишните управляващи. Той намеси и темата за разследването на "Балкански поток". 

"Това правителство няма да разреши да се краде от българския данъкоплатец. А тези, които са го правили в миналото, реално ще стигнат до правосъдие. Вие утре имате реалния шанс да вкарате страната в политическа криза по време на война, да върнете обратно руската газ, въпреки плащането в рубли, да не приемете законите, нужни, за да получим 12-те милиарда от Плана за възстановяване и развитие", предупреди Петков. 

Той се обърна и към депутатите от ИТН, като им каза, че надали са предполагали, че лидерите им ще хвърлят България на произвола. "Сетете се отново за вашата клетва като народни представители. В нея няма нито г-н Трифонов, нито Бойко Борисов, нито Митрофанова, нито Ахмед Доган", напомни министър-председателят. И апелира именно клетвата да ги води в решението по вота утре. 

А реакцията на лидера на ИТН в НС Тошко Йорданов бе да аплодира бурно Петков - толкова дълго, че се наложи председателстващият заседанието Мирослав Иванов да го прикани да спре.