Петков след срещата с Рюте: България не се гъне под натиск от чужда държава

Топ
17:57 - 16 Май 2022
1627
Петков след срещата с Рюте: България не се гъне под натиск от чужда държава

Щастлив съм да кажа, че имаме една обща визия за Европа с нулева корупция”. Това заяви Кирил Петков след срещата си с холандския премиер Марк Рюте. Двете държави имат обща позиция и за енергийната сигурност, увери българският министър-председател. 

„Европа е много по-силна заедно, отколкото всяка държава да се бори сама. И Марк е на това мнение – че трябва да спазваме договорните отношения и никой не може едностранно да променя договорите със страни членки в Европа. Руската външна политика много пъти включва корупция и трябва заедно да сме сигурни, че този тип влияние в ЕС е недопустимо”, поясни Петков.

„Рюте беше един от първите лидери, с който говорих, след като станах премиер. От самото начало имаше химия в нашите разговори. Днес също беше така. Ще работим в посока на проекти за земеделие, IT сектор. Дадохме си задача до септември да отворим заедно потенциален фонд за инвестиции в AgriTech", допълни той. 

„Посещението ми в България беше чудесно. Спомням си първия телефонен разговор с Петков, след като стана министър-председател. Казах на моя екип „Това е нов премиер, който се бори с корупцията, модернизира страната”, каза от своя страна Марк Рюте.

Бъдещето на Северна Македония трябва да е в европейското семейство. Няма две мнение. Това е въпрос на конкретни конструктивни стъпки да изминем този път заедно. Това не е функция на календари и очаквания, а на общата работа. Едва след като изминем този път, нашето правителство ще внесе темата в парламента и ще можем в недалечно бъдеще да напреднем и евробъдещето на СМ да стане факт, даде позиция по горещата тема за еврочленството на Скопие Петков.

За Шенген обсъдихме, че правителството в тази силна задача да премахне корупцията и качи нивото на институциите е най-сигурният път към Шенген. Марк ме увери, че това е пътят. Не е въпрос на политически изказвания. Ние искаме да премахнем корупцията, увери премиерът.     

На въпрос дали подкрепя ембаргото с руския петрол 

Доскоро бяхме страната с най-голяма зависимост от руския газ. Сега сме страната с нулева зависимост, само няколко седмици по-късно. Паричните средства, които спряхме бяха огромни. През цялото време искахме да се придържаме към договора, но когато едностранно бе прекратен, казахме „не” на едностранното решение. Смятам, че България даде огромна част за спирането на паричните потоци към Путин и очакваме разбиране, обясни Петков.    

Вярвам, че България не се гъне под натиск на чужда държава, увери Петков.

От своя страна, Рюте се обърна към Петков с думите: "Това, което Полша и България направиха - това е борба между Русия и Европа. Вие имахте много силна реакция спрямо Русия и показахте, че можем да бъдем заедно", заяви нидерландският премиер.