Петков стопли отношенията с Нидерландия, влизаме в Шенген?

Свят
17:30 - 17 Февруари 2022
6878
Петков стопли отношенията с Нидерландия, влизаме в Шенген?

Любопитни снимки от визитата на премиера Кирил Петков на срещата за обсъждане на кризата между Русия и Украйна разкриха детайл за разговорите му с евролидерите. След 2-годишни хладни отношения между България и Нидерландия по темата за членството на страната ни в Шенгенското пространство, днес Петков демонстрира отлични контакти с холандския си колега Марк Рюте. 

Нидерландия блокира присъединяването на България към зоната от години, а в края на 2021 г. Рюте заяви, че е силно подразнен от нашето вето, наложено спрямо Македония и настоява София да не се превръща в пречка за присъединяването на Скопие към ЕС. 

Въпреки че привидно се харесваше с бившия премиер Бойко Борисов, Рюте неведнъж изпадаше в спорове с него на европейски терен.

Последната остра размяна на реплики бе през 2020 г. между тях, след като Нидерландия изрази силни резерви по отношение на разпределението на европейските средства и обвързването им спрямо националните реформи и напредък по проблемните сектори. За България това означаваше пряк удар по парите от Брюксел заради буксуващите промени в съдебната система. 

Тогава Борисов не остана длъжен на Рюте и го обвини, че иска да се прави на "ченгето на Европа", като си присвоява правото да решава дали националните планове за реформи са достатъчно амбициозни, за да оправдаят финансовата помощ на Европейския съюз за съответните страни.

Днешната размяна на усмивки между Рюте и Петков се случва под зоркия поглед на шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен.