Петков: В кабинет с аранжимент на ГЕРБ не участваме

Ако ДБ предложат правителство без скрити експерти, ще ги подкрепим, заяви експремиерът

Новини
08:22 - 12 Януари 2023
2646
Петков: В кабинет с аранжимент на ГЕРБ не участваме

Няма начин да участваме в коалиция "Вежди Рашидов", но ако мандатът отиде при БСП, ще ги уважим и ще отидем на разговори. Това заяви Кирил Петков пред Нова.   

С тях по социалната политика имаме голямо съгласие – разминаванията бяха по Изборния кодекс и помощта за Украйна, уточни бившият премиер. 

Няма да откажем да говорим за политики с всеки един, обеща той.

ДБ говорят за техническо правителство – те показаха, че имат много приоритети с нас, когато гласуваха нашата декларация. Ако те следват нашия модел, който бе единственият възможен – да се предложа политики, приоритети, и който както иска да гласува за правителството на малцинството – това е единственото възможно, заяви Петков.

Ако видим, че техните експерти няма да са скрити като в кабинета на ГЕРБ, когато уж всички бяха независими експерти, но разпознахме енергийния министър. ...Те биха излъчили правителство, което да няма скрити експерти, тогава ние бихме подкрепили кабинет с общи приоритети и стратегия, увери съпредседателят на "Промяната". Но ако условията на ГЕРБ изменят формулата и искат някакво участие, заявявам, че ние в коалиционно правителство с аранжимент на ГЕРБ няма да участваме.

Колкото мандати да се раздават, хората са едни и същи – всяко правителство трябва да получи подкрепа на ГЕРБ, ДПС или Възраждане. Няма да приемем никакви задкулисни договорки, обобщи Петков. 

Песента за Лена ме зарадва - тя е шамар за Слави от българското общество. Ако правим сравнение с огледалния пример с Христо Петров - едното е песен, а другото е простотия. Изкуството при Христо Петров е различно, несравними са, коментира още Кирил Петков.