Петков взима мандата от Радев за нов кабинет на 4 юли

Много сме близко, съвсем малко ни остава да съберем 121 независими депутати, обяви премиерът

Политика
21:24 - 20 Юни 2022
5499
Петков взима мандата от Радев за нов кабинет на 4 юли

Премиерът Кирил Петков е готов да вземе мандат от Румен Радев, когато президентът отново завърти т.нар. парламентарна рулетка, в случай, че кабинетът падне с успешен вот на недоверие. Това разкри самият лидер на "Промяната" от протеста тази вечер, като многократно натърти и пред журналисти, и пред симпатизанти, че има цели 7 дни да успее да събере общо 121 независими народни представители, чрез чиито гласове да встъпи в длъжност ново, стотното поред, правителство. 

В случай, че настоящият състав на Министерския съвет бъде пратен в историята в сряда или в четвъртък, президентът най-вероятно ще стартира серия консултации в идната седмица и е възможно да връчи мандата за сформирането на ново правителство около 4 юли.

А дали "Продължаваме промяната" би успяла да се справи със задачата и действително в рамките на този парламент да излъчи нов кабинет би се разбрало към средата на юли. 

"Много сме близко, съвсем малко ни остава да съберем 121 независими народни представителя", убедено обяви премиерът днес с мегафон пред протеста. 

Дотогава обаче следва серия трусове. Първо предстои второто четене на актуализирания бюджет от 1 юли, в който са заложени и антикризисните мерки. Освен това още тази седмица се очаква градусът на напрежението в кулоарите и пленарната зала рязко да се покачи заради споровете около избора на нов шеф на законодателната институция след махането на Никола Минчев. 

Задава се и приемането на новия закон за КПКОНПИ, който цели да я реформира, а освен това и да се избере новият й председател в лицето на предложения от Петков Бойко Рашков. 

Снимка: Агнес Методиева